Predsjednik Vlade Plenković: Povećanje kreditnog rejtinga ohrabrujuće je za hrvatsko gospodarstvo i nastavak reformi

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/26 listopada/PVRH_izjava.png

Nakon otvorenja Europskoga prvenstva u rukometu i uspješne prve utakmice hrvatske rukometne reprezentacije u Splitu, predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je igračima, stručnom vodstvu i treneru.

“Odlična je atmosfera ovdje u Splitu. Početak Europskoga prvenstva nije mogao biti bolji za hrvatsku reprezentaciju. Šteta za ozljedu Duvnjaka, no nadamo se da će protiv Švedske i Islanda biti jednako dobro”, rekao je predsjednik Vlade, ocjenivši da je utakmica bila korektna te da je pružila jedan lijepi sportski uvod u još jedno prvenstvo u rukometu od kojega se puno očekuje.

“Ovakve utakmice mogu puno utjecati na atmosferu u hrvatskom društvu, da udahnu malo optimizma i nade”, kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se i na informaciju o kreditnom rejtingu koji je rejting agencija Fitch podigla na BB+ uz stabilne izglede.

“Sad smo samo na stepenici nakon koje slijedi investicijski rejting što je dio našega programa - dio ciljeva Vlade na ekonomskom planu, na planu fiskalne konsolidacije”, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je na dobre rezultate turističke sezone, vrlo mudru i odgovornu politiku javnih financija te pozitivne pokazatelje, efekte porezne reforme koji su doveli do povećanja plaća kod velikog broja ljudi, kao i do veće potrošnje što se osobito vidjelo tijekom prosinca.

“Svi ti rezultati, kontroliranje krize u najvećoj kompaniji na način na koji smo to do sada napravili očito i kod ključnih svjetskih rejting agencija dovodi do pozitivnih ocjena”, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je i ta vijest, nakon suficita opće konsolidirane države, ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i cijelu Vladu da nastavi s procesom reformi.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je vijest o povećanom kreditnom rejtingu sjajnom.

“I na taj način smo na onom putu koji smo si zacrtali, a to je što prije vratiti investicijski rejting”, rekao je ministar financija.

Rejting agencija Fitch prepoznala je sve napore i rezultate gospodarstva, spomenuta je i turistička sezona, a naglasak je stavljen i na uspješnu poreznu reformu, situaciju u javnim financijama koja je sigurno puno doprinijela tako da se nastavi s radom.

“Želimo da rejting ide još jednu stepenicu gore, da se vrati gdje mu je mjesto. Proteklih mjeseci govorio sam o situaciji na financijskim tržištima. Ona su ta koja sve te rezultate kalkuliraju u cijenu duga Hrvatske i mislim da ove sve uštede na kamatama koje smo ostvarili ove godine zapravo su rezultat i plod toga”, zaključio je ministar financija Marić.



Pisane vijesti | Andrej Plenković