Predsjednik Vlade Plenković: Preporuka Europske komisije potvrda da je Hrvatska na dobrom putu

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/22 svibnja/izjave.jpg

Po završetku proslave 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je preporuka Europske komisije da Hrvatska izađe iz Procedure prekomjernog deficita potvrda odgovorne fiskalne politike i mudrog upravljanja proračunom, što je dovelo do kvalitetnih rezultata, od rasta BDP-a, preko smanjivanja javnog duga, do nikad nižeg proračunskoga manjka od 0,8 posto.
 
„To je potvrda da su Vlada, potpredsjednica Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić izvrsno odradili svoj posao i još jedan dokaz da je Hrvatska na dobrom putu“, istaknuo je Plenković.
 
Poručio je da će Vlada nastaviti raditi na strukturnim reformama te da su smjernice Komisije na tragu provede programa Vlade i konsolidacije javnih financija.
 
Na pitanje o mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima, Plenković je naglasio da Hrvatska treba stabilnost kako bi se omogućio gospodarski rast i razvoj. Ponovio je da Vlada odgovorno radi svoj posao. Kazao je da će s parlamentarnim strankama razgovarati o rekonfiguriranju parlamentarne većine.
 
Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i na zahtjeve dobavljača Agrokora vezane uz tretman mjenica te mogućim izmjenama Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Podsjetio je da su se danas odvili određeni sastanci te da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić u stalnom kontaktu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom, kao i s predstavnicima dobavljača te banaka.
 
„Razmotrit ćemo njihove zahtjeve i vidjeti je li potrebno dati neka tumačenja Zakona“, rekao je.
 
Plenković je poručio da je za dobavljače situacija bitno bolja nakon aktiviranja Zakona o izvanrednoj upravi, čije donošenje predstavlja prekretnički trenutak u smislu medtdologije poslovanja u Hrvatskoj.
 
„Ukoliko ima nejasnoća i sumnji riješit ćemo ih kroz dijalog s dobavljačima kao i do sada“, rekao je.
 
Predsjednik Vlade je ponovio da će proces restrukturiranja trajati 12-15 mjeseci, rekavši da očekuje suradnju i od strane dobavljača.
 
„Postoje dobavljači koji su već s onim prvim isplatama riješili čitav niz svojih potraživanja“, dodao je Plenković.  
 
Naglasio je da Vlada gleda širi interes i nastoji riješiti probleme od najamnih OPG-ova do velikih dobavljača. 
 
„Rješavamo probleme koji su se kumulirali kroz duži period i važno je da svi akteri u tom procesu daju svoj obol i pokažu jednu susretljivost i strpljenje“, zaključio je Plenković.  

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković