Predsjednik Vlade Plenković s ministrima obrazovanja i državnim tajnicima zemalja Latinske Amerike i Kariba

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/19_lipnja/VRH_3274.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministre obrazovanja i državne tajnike zemalja Latinske Amerike i Kariba te izaslanstvo Inter-američke razvojne banke (IDB), koji su u studijskom posjetu Hrvatskoj u okviru sporazuma između IDB-a i Ministarstva financija Republike Hrvatske za poboljšanje kvalitete i pravednosti obrazovanja u Latinskoj Americi i Karibima.

Sudionici susreta bili su ministar Luis Fernando Ramírez iz Paragvaja, ministrica Alegría Crespo Cordovez iz Ekvadora, zamjenik ministra Jaime Atilio Rodríguez iz Hondurasa, predsjednica ANEP-a Virginia Cáceres iz Urugvaja, tajnik Carlos Torrendell iz Argentine, ministar Tadeo García Zalazar iz Mendoze, Argentina, Alan Romero Palala iz Ministarstva obrazovanja Gvatemale, Raquel Franzim iz Ministarstva obrazovanja Brazila, zamjenica tajnice Nadine Moreira iz Mato Grossa, Brazil, tajnica Rossieli Soares iz savezne države Pará, Brazil, Ferdinando Regalía, upravitelj IDB-ovog socijalnog sektora, i Mercedes Mateo, voditeljica IDB-ovog odjela za obrazovanje.
 
Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac te ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je iskorake koje Hrvatska ostvaruje na području obrazovanja, koje je, uz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju i dekarbonizaciju, jedan od četiri hrvatska strateška prioriteta u ovom desetljeću.
 
Naglasio je da je hrvatska vlada u proteklih osam godina u sve razine obrazovanje pokrenula investicijski ciklus vrijedan 2,7 milijardi eura te udvostručila izdvajanja za znanost i obrazovanje, s 1,8 milijardi eura u 2016. na 3,8 milijarde eura u 2024.
 
Među ostalim, istaknuo je uvedeni model fiskalne održivosti dječjih vrtića, kao i osiguran besplatan obrok, besplatan prijevoz i besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj. Cilj je ulaganja u predškolski odgoj da svako dijete u Hrvatskoj do 2030. godine ima zajamčeno mjesto u vrtiću, a da u osnovnom obrazovanju svi učenici od školske godine 2027./2028. budu u mogućnosti pohađati nastavu u jednoj smjeni. Započela je i provedba Eksperimentalnog programa cjelodnevne škole koji traje četiri godine, rekao je premijer, a predstavio je i brojna ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje. 
 
Hrvatska ubrzano hvata prosječnu razvijenost Europske unije, osobito ulaganjima u obrazovanje i kroz njegovu modernizaciju, što je ključno za inovativnu i  konkurentnu Hrvatsku, poručio je premijer Plenković.
 
Ministri i državni tajnici zemalja Latinske Amerike i Kariba naglasili su da su četiri hrvatska prioriteta - obrazovanje,  demografska revitalizacija, digitalna transformacija i dekarbonizacija Hrvatske - kompatibilna s njihovim ciljevima te da su im iskustva Hrvatske iznimno važna i korisna. Posebice su pohvalili iskorake koje Hrvatska ostvaruje u sustavu obrazovanja.

Pisane vijesti