Predsjednik Vlade Plenković: Potrebna je nova poruka odlučnosti i povjerenja za daljnje jačanje europskoga projekta

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/19 svibnja/Tajani/IMG_2906.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Europskoga parlamenta Antonijom Tajanijem koji se nalazi u radnom posjetu Hrvatskoj. 

Predsjednik Vlade i predsjednik Europskoga parlamenta održali su, nakon tête-à-tête razgovora, radni ručak kojem su, uz predsjednika Vlade, nazočili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin. Na radnom ručku bili su i zastupnici u Europskome parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir, Ivica Tolić, Ruža Tomašić i Željana Zovko, kao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare dvaju predsjednika, predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani pohvalio je rast hrvatskog gospodarstva i dobre makroekonomske pokazatelje. Naglasio je da Europska unija podupire Hrvatsku na svemu što poduzima za daljnji oporavak gospodarstva, kao i za smanjenje nezaposlenosti mladih.

Ocijenio je Hrvatsku važnom za stabilnost jugoistoka Europe, upozorivši pritom na povratak boraca sa stranih ratišta. „Hrvatska je ključan i nezaobilazan partner i na području Mediterana po pitanju migracija i izbjeglica te obrane od terorizma“, poručio je.

Predsjednik Europskoga parlamenta istaknuo je da će poduprijeti što skoriji ulazak Hrvatske u schengenski prostor. „Vlada je već učinila prvi korak kako bi došlo do razmjena informacija vezano uz Schengenske sporazume“, rekao je.

Naglasio je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković pokazao veliku otvorenost prema svim manjinama na području Republike Hrvatske. „To je izrazito bitno za Europski parlament koji štiti sve manjine i Hrvatska je po tom pitanju učinila zaista velik napredak“, zaključio je Tajani.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo razgovorom o svim ključnim temama koje su na dnevnom redu europskih institucija.

„Kao što znate, prije svakog sastanka Europskoga vijeća, najprije održavamo sastanak s predsjednikom Europskoga parlamenta. Poruke koje nam redovito šalje Antonio Tajani bitne su za sve interese građana država članica EU,  za jačanje demokratskog legitimiteta institucija i rješavanje ključnih problema koji su pred nama. To su pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti, sprječavanja prijetnje, ali  i konkretnih terorističkih akata te  razgovori o temeljnim gospodarskim i socijalnim pitanjima Europe. Hrvatska u ovom trenutku ima ohrabrujuće pokazatelje, i glede rasta BDP-a, i glede smanjenja duga, zatim niskog proračunskog manjka, boljeg kreditnog rejtinga, veće zaposlenosti, nezaposlenosti smanjene ispod 200.000 ljudi, veće industrijske proizvodnje, izvoza i potrošnje“, kazao je Plenković. Premijer je uvjeren da  će  Hrvatska idućega tjedna dobiti preporuke Europske komisije koje će omogućiti Vijeću da sredinom lipnja donese odluku o izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog deficita. „Time bi  naš međunarodni rejting“, naglasio je „kad je riječ o povoljnijim kamatama i povoljnijem izlasku na međunarodna financijska tržišta, dobio sasvim novu dimenziju.“
Kazao je da je s predsjednikom Tajanijem razgovarao i o daljnjem procesu proširenja Europske unije, o stabilnosti jugoistoka Europe, potpori Bosni i Hercegovini  i ostalim zemljama u našem susjedstvu da nastave reformskim putem i putem europskih integracija. „Predsjednik Tajani izrazito dobro poznaje stanje u tim zemljama i vjerujem da ćemo vrlo lako naći zajednički jezik i zajednički pristup u tome kako  pomoći kontinuitetu stabilnosti i europskih reformi u susjednim državama“, naglasio je Plenković.

Dodao je da je Tajanija upoznao s relevantnim političkim, gospodarskim i socijalnim temama. Kazao je da je predsjednik Europskoga parlamenta već bio upoznat s  vrlo kvalitetnim okvirom ustavnopravne zaštite i poštivanja prava manjina u Hrvatskoj. „Naravno, razgovarao je i s kolegama u Hrvatskome saboru. Politika naše Vlade je uključivost i suradnja sa svim manjinskim zastupnicima, ali i zaštita prava onih manjina onih koje nemaju svoje zastupnike u Hrvatskome saboru“, istaknuo je.

„Drago mi je i da smo dotaknuli temu budućnosti Europe“, nastavio je Plenković „budući da smo u godini 60. obljetnice Rimskih ugovora i da dogovaramo zajedničke pozicije na razini Europskoga parlamenta oko pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom, temeljem članka 50. Ugovora o Europskoj uniji, o izlasku Kraljevine iz Europske unije.

U takvim okolnostima, potrebna je nova poruka povjerenja,  odlučnosti i čvrstine za razvoj daljnje suradnje i jačanje europskoga projekta“, poručio je predsjednik Vlade Plenković, zahvalivši predsjedniku Europskoga parlamenta na  posjetu.

Prije dolaska u Banske dvore, predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani održao je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predavanje na temu „Budućnost Europe – Uloga Europskog parlamenta“.

Pisane vijesti | Andrej Plenković