Predsjednik Vlade Plenković: Skrbimo o ravnopravnosti hrvatskoga naroda i prijateljskim odnosima s BiH

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/2 rujna/Tuzla/36793196846_f09b0aafc9_k.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini. U Žepču se sastao s načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom kojemu je, izrazivši zadovoljstvo dolaskom, zahvalio na gostoprimstvu.

Predsjednik Vlade jasno je istaknuo kako je ključna poruka današnjeg posjeta da Republika Hrvatska skrbi o kvalitetnim, odličnim i prijateljskim odnosima s Bosnom i Hercegovinom.
 
"Posebno vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH. Želimo da naš Središnji državni ured za Hrvatske izvan Hrvatske nastavlja poticati konkretne projekte kako bismo zadržali naše ljude u BiH, osobito u Žepču", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je u protekle dvije godine u Žepče investirano više od 2,5 milijuna kuna u zdravstvo, školstvo, poljoprivredu i individualne projekte, što pokazuje ispravan put osiguranja kontinuiteta suradnje.
 
Dodao je da se u Žepču vidi izvrstan suživot između Hrvata, Bošnjaka i Srba.
 
,,Nakon rata proces pomirbe i kvalitetnog funkcioniranja Općine daje istinske signale koji mogu biti model za druge gradove i općine u BiH", rekao je Plenković.
 
Na novinarsko pitanje o izgradnji Pelješkog mosta, Plenković je ponovio da Pelješki most ide dalje.
 
"O toj se temi razgovara s našim partnerima i prijateljima u BiH na svim razinama. Ukoliko bilo što treba pojasniti s bilo kojeg aspekta, Hrvatska je otvorena za dijalog i pojašnjenja. To je najveći pojedinačni projekt koji će biti financiran sredstvima EU od 357mil. eura. On za nas predstavlja strateško povezivanje južnog dijela Hrvatske s ostatkom države. Taj će projekt ići dalje'', rekao je predsjednik Vlade, dodavši da vjeruje da će taj projekt dobiti potporu svih političkih aktera u BiH.
 
Naveo je kako se most gradi na hrvatskom teritoriju, a njegovi tehnički gabariti dogovoreni su još prije desetak godina kada se izišlo u susret tadašnjim traženjima bosanskohercegovačke strane.
 
Predsjednik Vlade Plenković poručio je da Hrvatska vodi dijalog o svim pitanjima s BiH.
"Želimo da BiH funkcionira kvalitetno i stabilno, podupiremo njezin europski put i kvalitetne odnose između svih konstitutivnih naroda, a kada  je riječ o sigurnosnim pitanjima, vjerujemo da sve službe u BiH čine maksimalan napor", rekao je Plenković, dodavši da se surađuje i na razini obavještajnih službi i ministarstava unutarnjih poslova.
 
"Sve što činimo, činimo zajednički i usuglašeno", zaključio je Plenković.
 
Nakon Žepča, predsjednik Vlade Plenković posjetio je Katolički školski centar "Don Bosco" te obišao gradilište Hrvatskoga kulturnog centra "Sv. Franjo" u Tuzli, za čiju je izgradnju dio sredstava izdvojila i Vlada Republike Hrvatske.
 
Nakon obilaska školskog "etno-kutka" Katoličkog školskog centra u Tuzli i susreta s članovima koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Tuzlanske županije te predstavnicima Hrvata iz političkog i gospodarskog Tuzle, predsjednik Vlade još je jednom zahvalio hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću na pozivu te svim dužnosnicima na razini županija i grada na prigodi susreta.
 
"Posjetili smo gradilišta Hrvatskog kulturnog centra čiju izgradnju podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Vjerujemo da će biti gotov u sljedećih dvanaest mjeseci", rekao je premijer Plenković nakon obilaska te istaknuo kako očekuje da, uz Katolički školski centar, bude mjesto okupljanja i njegovanja hrvatske kulture i identiteta u Tuzli i Tuzlanskoj županiji.
 
"Činimo dodatni napor da se školski i obrazovni sustav unaprijedi te da tako omogućimo bolji i učinkovitiji razvoj naših ljudi u ovom dijelu BiH", zaključio je premijer Plenković nakon susreta s predstavnicima udruga Hrvata koji žive na tuzlanskom području.
 
Predsjednik Vlade Plenković posjetio je i Generalni konzulat RH u Tuzli te istaknuo kako nam on daje  redovitu sliku, informaciju o ukupnom stanju u ovom dijelu BiH, ali i o položaju Hrvata.

Današnji, jednodnevni boravak u Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković završio je u Orašju gdje je nazočio svečanom otvorenju "22. Dana hrvatskoga filma", čiji je pokretač i dugogodišnji organizator velikan hrvatske filmske scene, glumac Ivo Gregurević.

Predsjednik Vlade ocijenio je program ovogodišnjeg festivala relevantnim za hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju.

“Mislim da je to sjajan izbor i uvjeren sam da će publika posjetiti Orašje”, rekao je Plenković istaknuvši kako su Dani hrvatskoga filma prvenstveno festival glumaca.

“Ovo je festival bez velikog kompetitivnog karaktera, ali s puno pažnje i solidarnosti među ljudima koji svakodnevno i svojim životima emancipiraju hrvatsku kulturu na čemu im čestitam”, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 


Pisane vijesti | Andrej Plenković