Predsjednik Vlade Plenković u Bruxellesu na posebnom sastanku Europskog vijeća (EU 27)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravit će u Bruxellesu, u petak i subotu, 28. i 29. travnja 2017. godine, gdje će sudjelovati na posebnom sastanku Europskoga vijeća, na temu članka 50. Lisabonskog ugovora. Uoči sastanka Vijeća, predsjednik Vlade sudjelovat će na sastanku na vrhu Europske pučke stranke.
 
U sklopu sastanka Europskoga vijeća, a na inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, održat će se sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te zajednički sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i slovenskoga premijera Mire Cerara. Razgovarat će o rješavanju problema na hrvatsko-slovenskoj granici nastalih početkom primjene Uredbe (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.
 
„To je i prigoda da još jednom vrlo čvrsto i vrlo jasno artikuliramo stav Republike Hrvatske kako je striktna provedba schengenskoga graničnoga zakonika, odnosno njegove revidirane odredbe sa sustavnim kontrolama na internim granicama Europske unije, u ovom trenutku u političkom, gospodarskom, turističkom, prometnom pa i sigurnosnom smislu, za Republiku Hrvatsku neodrživa“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Petak, 28. travnja:
17.15               Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pred zgradu Europskog vijeća (Ulaz Europa VIP)
                        Foto prigoda s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom
17.20               Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom
 
Sutrašnji sastanak Europskoga vijeća bit će prvi sastanak u formatu EU 27 kako bi se usvojile Smjernice Europskog vijeća slijedom obavijesti Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske na temelju članka 50. Ugovora o Europskoj uniji. Smjernice postavljaju okvir urednog povlačenja, naznačavaju glavne ciljeve EU u predstojećim pregovorima s UK.
 
 
 
Subota, 29. travnja:
10.00               Sastanak na vrhu Europske pučke stranke (Sofitel Brussels Europe)
12.20               Dolazak predsjednika Vlade pred zgradu Europskog vijeća (Ulaz Europa VIP)
                        Mogućnost izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića
12.30               Razmjena mišljenja predsjednika država ili vlada s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem
13.15               Početak radnog ručka članova Europskog vijeća (EU 27)
15.45               Završetak radnog ručka
15.55               Mogućnost izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića (Zgrada Justus Lipsius, prizemlje)

Najave