Predsjednik Vlade Plenković u Šibeniku: Važni su prometno povezivanje, nastavak rada brodogradilišta i kulturna baština

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/15 studenoga/1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima danas boravi u posjetu Šibeniku i Splitu.

Po dolasku u Šibenik, predsjednik Vlade sastao se sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i predsjednikom Županijske skupštine Nediljkom Duićem, s kojima je razgovarao o najvažnijim infrastrukturnim projektima u Šibensko-kninskoj županiji. Posebno su istaknuli važnost kvalitetnog cestovnog povezivanja čemu će pridonijeti izgradnja brze ceste Šibenik-Drniš-Knin. Razgovarali su i o projektu kanala sv. Ante i tvrđavi sv. Nikole, čime je stavljen naglasak na kulturnu baštinu kao važan aspekt za Grad Šibenik i županiju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se i s gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem, koji mu je predstavio projekt izgradnje studentskog kampusa na Palacinu i multifunkcionalne dvorane kina Odeon koja je važna za turizam i kulturu. Razgovarali su i o projektu podzemnih garaža i rekonstrukciji Poljane, čijim bi se uređenjem pridonijelo turističkoj valorizaciji starog grada.

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su s ravnateljem Muzeja grada Šibenika Gojkom Lambašom i gradonačelnikom Grada Drniša Josipom Begonjom ugovore za projekte koji su dobili bespovratna sredstva u okviru EU natječaja za obnovu kulturne baštine. Potpisivanju su nazočili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je imao priliku čuti od županijskih i gradskih vlasti koji su to ključni projekti za razvoj svih hrvatskih županija, dodavši da su ga župan Pauk i predsjednik županijske Skupštine Duić izvijestili o važnim iskoracima koje Šibensko-kninska županija očekuje u kvalitetnijem cestovnom povezivanju, prije svega u smjeru Šibenik – Drniš – Knin, čime bi se na kvalitetniji način povezali svi žitelji županije i osigurala jedna kvalitetna povezanost i prema BiH te olakšao život i u Drnišu i u Kninu. Dodao je da će razgovarati s nadležnim ministrom mora, prometa i infrastrukture, kako bi se ovi projekti tijekom mandata ove Vlade nastojali unaprijediti, a po mogućnosti i realizirati. Rekao je i da je upoznat s trenutnim stanjem koje se odnosi na Nautički centar Prgin i mogućnost ulaska novih ulagača u taj projekt kako bi se osigurala radna mjesta i nastavio rad brodogradilišta. „O tome ćemo detaljnije razgovarati kad se upoznamo s cjelinom te ponude i mogućnostima koje su na raspolaganju“, dodao je. Predsjednik Vlade kazao je da je bilo riječi i o projektu kanala Sv. Ante i tvrđavi Sv. Nikole, istaknuvši da se projektima koji se financiraju iz Operativnog programa Kohezija i konkurentnost stavio naglasak na kulturnu baštinu kao jedan važan aspekt  za grad Šibenik i županiju. Izrazio je uvjerenje da će sredstva namijenjena izradi pripremne dokumentacije omogućiti kasnije i kvalitetnija ulaganja u kulturnu baštinu grada Drniša.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac čestitala je Muzeju grada Šibenika i grada Drnišu na danas potpisanim ugovorima. Kazala je da je vrijednost ugovora za grad Drniš preko 3,5 milijuna kuna, a za Muzej grada Šibenika milijun i 800.000 kuna. Naglasila je da je to samo priprema projektne dokumentacije po modelu A, što će omogućiti da se u konačnici kroz model B u cijelosti financira ono što je ovom projektnom dokumentacijom zamišljeno. Ministrica Žalac istaknula je da će ovaj natječaj, vrijedan 380 milijuna kuna, do kraja 2016. godine biti u cijelosti apsorbiran. Najavila je da je u planu objava novog natječaja jer su prijave preko milijardu kuna vrijednosti za kulturnu baštinu. „Nastojat ćemo kroz operativni program konkurentnost i kohezija realocirati sredstva tamo gdje vidimo da postoji pripremljena projektna dokumentacija“, zaključila je ministrica Žalac.

Foto: Šibensko-kninska županija
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković