Predsjednik Vlade Plenković: Vlada čini maksimalne napore kako bi se pronašlo rješenje za Slavonski Brod

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/20 ožujka/33165485660_42e156f261_o.jpg

Po završetku konferencije „Hrvatska kakvu trebamo“, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Odgovarajući na upite o stanju u Agrokoru, predsjednik Vlade ponovio je da je riječ o privatnoj kompaniji koja je od velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo te je tvrtka najveći poslodavac, sa 60 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Podsjetio je i na današnji sastanak ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić s dobavljačima, kazavši da se odvijaju razgovori i s međunarodnim vjerovnicima. Istaknuo je da je odgovornost na vlasniku i menadžmentu, dodavši da Vlada i dalje prati situaciju u toj tvrtci. „Tražimo rješenje, no ono nema nikakvog negativnog utjecaja na stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava. Želimo konsolidaciju Agrokora i njegovog poslovanja“, rekao je.
 
Naglasio je da ima jako puno internih stvari koje kompanija mora riješiti, dodavši da Vlada nije birala od koga će kompanija u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite.
 
O namjeri Slavonskog Broda da podigne prvu ekološku tužbu u Hrvatskoj, predsjednik Vlade podsjetio je da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno posjetila Slavonski Brod, kao i on sam u društvu ministra Slavena Dobrovića prije dva mjeseca. Kazao je da se vode razgovori s vlasnicima i predstavnicima Republike Srpske kako bi se pronašlo rješenje koje bi konačno zaustavilo zagađenje zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu. „Tu činimo maksimalne napore“, poručio je. Dodao je da razumije nestrpljivost i apel svih građana, posebno civilnih udruga, s kojima se susreo prilikom posjeta Slavonskom Brodu. „Mislim da je ideja koju smo imali s plinom izrazito dobra i na njoj ćemo nastaviti raditi i dalje“, rekao je.
 
Što se tiče ideje osnivanja ministarstva koje bi se isključivo bavilo demografijom, kazao je da se ministrica Nada Murganić, zajedno sa svojim suradnicima, bavi demografskom i socijalnom politikom. Istaknuo je da je Vlada prepoznala važnost demografske obnove zemlje, o čemu je govorio i na današnjoj konferenciji. Podsjetio je na mjere Vlade u pogledu rodiljine i roditeljske naknade te na poreznu reformu, pojasnivši da se radi o mjerama koje imaju trajni karakter i koje će poticati ljude na zasnivanje obitelji. „To ni jedna država ne može riješiti preko noći. Moramo zajedničkim naporima, strpljivo i ustrajno mijenjati ozračje u društvu“, zaključio je.
 
Osvrnuo se i na apsorpciju europskih sredstava, podsjetivši da je Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura u razdoblju 2014.-2020. Istaknuo je da je cilj Vlade ta sredstva postupno iskoristiti za konkretnu realizaciju projekata, od kojih će koristi imati hrvatski građani i tvrtke.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković