Predsjednik Vlade Plenković: Zakon o javnoj nabavi povećat će transparentnost i fleksibilnost postupaka

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/24 studenoga/PVRH_Plenkovic.jpg

"Jedan od glavnih ciljeva javne nabave je suzbijanje korupcije i stoga je ovaj zakonodavni okvir vrlo važan za Republiku Hrvatsku“, naglasio je predsjednik Vlade dodavši da od ovih zakonskih izmjena očekuje koristi i za sve gospodarske subjekte.

Otvarajući 6. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković podsjetio je na sinoć održanu telefonsku sjednicu na kojoj je Vlada odobrila pružanje pomoći Državi Izrael u gašenju požara. Izvijestio je da su dva kanadera već na putu za Izrael, dodavši da je Odluka donesena uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Hrvatske. „Na taj način pokazujemo svoju solidarnost i prijateljstvo s Državom Izrael u ovom trenutku“, kazao je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na sjednicu Vlade održanu prošloga tjedna u Vukovaru. „Još jednom želim svima zahvaliti na sudjelovanju na sjednici u Vukovaru. Mislim da smo i odlukama i konkretnom financijskom i materijalnom pomoći u iznosu od 60 milijuna kuna pokazali kako je ovoj hrvatskoj Vladi Vukovar, i 25 godina nakon dana okupacije grada, u kontekstu velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku, izuzetno bitan i kako ćemo se i u budućnosti maksimalno angažirati u pogledu gospodarskog oporavka, socijalne revitalizacije i izgradnje grada“, istaknuo je.

Također, predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da je, zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, posjetio u subotu Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Tom prigodom sudjelovao je na otvorenju novouređenih prostora Jedinice intenzivne njege i integrirane operacijske sale. „Bitno je da svi skupa učinimo napor kako bi se konačno u Hrvatskoj izgradila nacionalna dječja bolnica sa svim kapacitetima“, naglasio je dodavši da će to biti jedan od prioriteta u zdravstvu tijekom mandata.

Predsjednik Vlade ocijenio je odličnim službeni posjet Ukrajini, naglasivši da je s Vladinim izaslanstvom Ukrajinu posjetilo i više od 100 gospodarstvenika koji su sudjelovali na izuzetno uspješnom gospodarskom forumu, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić potpisala je tom prigodom tri sporazuma. Premijer Plenković sudjelovao je i na obilježavanju treće obljetnice početka revolucije dostojanstva. „S vrlo čvrstom i jasnom porukom mira, savjetodavno smo ponudili Ukrajini iskustva Hrvatske u procesu mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja“.

Premijer Andrej Plenković najavio je za ponedjeljak održavanje sjednice Vlade na kojoj će se raspraviti smjernice za izradu proračuna za 2017. godinu i usvojiti paket poreznih zakona za drugo čitanje u Hrvatskom saboru.

Osvrnuo se i na prvo Aktualno prijepodne u ovom sazivu održano jučer u Saboru. “Ocjenjujem da je bilo sadržajno i da smo našim kolegama u Saboru jasno izložili stajališta i politike Vlade o svim ključnim pitanja“, kazao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je i o Nacrtu prijedloga zakona o javnoj nabavi, koji je ujedno i prva točka dnevnog reda današnje sjednice. Istaknuo je da je javna nabava jedno od ključnih područja u kojem privatni i javni sektor ulaze u financijsku interakciju, pojasnivši da javna nabava u europskim zemljama po svom obujmu predstavlja približno 10 -20 posto BDP-a, dok u Hrvatskoj u 2015. godini čini više od 12 posto BDP-a. „Iako je i dosadašnji sustav pratio rješenja Europske unije, nerijetko su procesi bili dugi i komplicirani i često su rezultirali otkazivanjima javnih nadmetanja“, rekao je predsjednik Vlade. Stoga će ovaj zakon ukloniti brojne nedostatke, kazao je, te će transponirati niz novih europskih rješenja u području javne nabave. Pojasnio je da je cilj ovih europskih rješenja povećanje transparentnosti i fleksibilnosti postupaka te smanjivanje administrativnog tereta, korištenje elektronskog sredstva komunikacije i europske jedinstvene dokumentacije o nabavi. „Jedan od glavnih ciljeva javne nabave je suzbijanje korupcije i stoga je ovaj zakonodavni okvir vrlo važan za Republiku Hrvatsku“, naglasio je predsjednik Vlade dodavši da od ovih zakonskih izmjena očekuje koristi i za sve gospodarske subjekte. Predsjednik Vlade je uvođenje kriterija ekonomski najpovoljnije ponude ocijenio važnim iskorakom u području javne nabave.
 
Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković