Predsjednik Vlade Plenković: Zakon o sportu mora se primjenjivati, a sport treba dati sportašima i ne ga politizirati

​Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, na upit novinara o sastanku s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza, kazao je da je sastanak dogovoren ranije te da nije vezan uz kolo nogometne lige odigrano u nedjelju, odnosno uz utakmicu Cibalia-Dinamo.

„Prije nekoliko dana kod mene su bili čelnici vaterpolskog saveza i košarkaškog saveza, a danas dolaze čelnici nogometnog saveza. Riječ je o kontinuitetu dijaloga. Imali smo već jedan susret kada je došao naš slovenski prijatelj prije par mjeseci. Mene zanima kvalitetan nogomet, kvalitetan sport, zanima me sigurnost svih onih koji dolaze na sportska borilišta, osobito na nogometne stadione, da uživaju u sportu, fair playu i onome što sport pridonosi zdravlju. Za nekoliko odigrat će se velika kvalifikacijska utakmica u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo o pripremama za tu utakmicu te o sigurnosnim aspektima, a  sa mnom će biti i ministar Orepić.  To je bila osnovna intencija ovog susreta i nije imala nikakve veze sa zbivanjima u nedjelju“.

Naglasio je da se Zakon o sportu mora primjenjivati. „Našim planom aktivnosti za treći i četvrti kvartal ove godine bit će predložena revizija tog zakona i naša državna tajnica Janica Kostelić sa svojim suradnicima radi na ovom rješenju“, kazao je predsjednik Vlade.

Upitan za komentar Mostovog „ultimatuma da vrh HNS-a mora otići“, predsjednik Vlade kazao je: „Ne bira ni Vlada niti Sabor niti političke stranke vodstva naših sportskih saveza. Prema tome to su stvari koje oni koji su izabrani u HNS-u moraju sami rješavati. Nisam sklon niti instrumentaliziranju ni politiziranju sporta. Sport treba dati sportašima i to je moj čvrsti stav i čvrsto uvjerenje. Naravno da u okviru svakog Saveza sve probleme koji postoje treba rješavati, a oni koji se time bave imaju taj zadatak.“

Na upit novinara, predsjednik Vlade osvrnuo se i na problem neisplate plaća radnicima.  „To je jedan od temeljnih problema koje imamo u odnosu između poslodavaca i radnika. Vlada će svim mjerama koje čini, i u pogledu gospodarske politike i u pogledu fiskalne politike, u smislu kontrole i inspekcija koje postoje, nastojati takvu pojavu suzbiti gdje god je to moguće.“

Pisane vijesti | Andrej Plenković