Predsjednik Vlade: Poruka Fitcha je ohrabrujuća, vjerujem da će i druge agencije jednako valorizirati postignuća Vlade

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/18 siječnja/76 sjednica VRH/2.jpg

Izaslanstvo Republike Hrvatske, koje predvodi potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, sudjeluje danas u Rimu na sastanku koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

„To je prigoda da nakon nekoliko godina razmotrimo sva bitna pitanja u odnosima između Hrvatske i Italije i očekujem pozitivne rezultate u svim aspektima suradnje“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući današnju sjednicu Vlade. 

Govoreći o jučerašnjem Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru, predsjednik Vlade ocijenio je da su građani koji su pratili raspravu imali prigodu čuti odgovore na najznačajnija pitanja zastupnika. 

Također, jučer je u Saboru održana rasprava o Godišnjem izvješću predsjednika Vlade o sastancima Europskoga vijeća. „Nastavljamo s politikom senzibiliziranja javnosti i zastupnika o krupnim europskim temama i prioritetima, koji su u konačnici i dio hrvatske politike“, poručio je Plenković. 

U tom je kontekstu najavio da će tijekom veljače Hrvatsku posjetiti dva povjerenika Europske komisije, povjerenik za energetsku uniju Maroš Šefčovič te povjerenik za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip. 

Posebno važnim istaknuo je to što je rejting agencija Fitch u petak podigla rejting Hrvatske s „BB“ na „BB+“, uz stabilne izglede.

"Ta poruka je ohrabrujuća. Vjerujem da će i druge rejting agencije na jednak način valorizirati sva postignuća Vlade, a to su prije svega odgovorna politika vođenja javnih financija i financijska konsolidacija, sa suficitom opće države, ali i s kontinuiranom politikom smanjenja javnog duga", istaknuo je predsjednik Vlade. 

Podsjetio je da je u programu Vlade i cilj da se Hrvatska vrati na razinu investicijskog rejtinga. Takvo postignuće imalo bi za posljedicu smanjenje kamata na zaduživanje države na međunarodnim tržištima, a to bi se reflektiralo i na kamate za građane u hrvatskim bankama, kazao je predsjednik Vlade. 

Osvrnuo se i na odluku Hrvatskih cesta o odabiru izvođača radova za izgradnju Pelješkoga mosta. 

"To je jedan od strateških europskih projekata, sigurno projekt koji će biti najvidljiviji u ovoj financijskoj perspektivi", naveo je predsjednik Vlade.

Od tri pristigle ponude, odabrana je zajednica ponuditelja kineskih kompanija, kazao je Plenković, dodavši da sada slijedi propisana procedura, prije svega eventualni žalbeni postupci, odluka o odabiru tvrtke za nadzor radova i potpisivanje ugovora.

„Važno je da će biti prigode da i hrvatske građevinske kompanije budu podizvođači“, naglasio je Plenković.

Ovoga tjedna obilježene su i dvije važne obljetnice, 26. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnica dovršetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. 

„To su važne obljetnice za zemlju i važne poruke za pomirbu, suživot, toleranciju i uključivost“, rekao je predsjednik Vlade. 

Govoreći o prošlotjednom posjetu Solinu i Splitu, predsjednik Vlade istaknuo je kako je Solin sredina u kojoj nema problema demografskog karaktera, već je od prošloga popisa stanovništva taj grad narastao za 5-6 tisuća ljudi. Sa županom i gradonačelnicima, dodao je, razgovarao je ponajprije o prometnoj povezanosti, što je važna tema za razvoj toga dijela Hrvatske.

Osvrnuo se i na posjet ukrajinskoga ministra obrane Hrvatskoj, ocijenivši ga uspješnim i važnim kontaktom za razvijanje kvalitetnih odnosa s Ukrajinom. 

Ističući kako je 2018. godina europske kulturne baštine, najavio je da se danas otvara velika izložba Vlahe Bukovca u Klovićevim dvorima.

Hrvatskim rukometašima na kraju je zaželio uspješan nastavak natjecanja na Europskom rukometnom prvenstvu.  Pisane vijesti | Andrej Plenković