Predsjednik Vlade posjetio gradilište Nove bolnice u Rijeci i Brodogradilište 3. maj

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/10 kolovoza/viber_slika_2021-08-10_11-31-16-112 2.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u utorak gradilište nove bolnice u Rijeci te je tom prigodom rekao da će nakon njezina dovršetka Riječani i oni koji gravitiraju tom području imati najbolju dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Plenković je rekao da Vlada prati napredak gradnje i podupire taj projekt vrijedan 1,1 milijardu kuna. Izrazio je zadovoljstvo informacijom po kojoj se radovi mogu završiti i prije roka, na proljeće 2022. godine.
 
"Na ovaj način će se u Rijeci, nakon paviljonskog tipa organizacije bolničkog sustava, dobiti suvremena, s najboljim uređajima opremljena zgrada. To će biti i poticaj za treću fazu gradnje riječke bolnice", rekao je predsjednik Vlade. 
 
Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić zahvalio je na potpori Vlade, ističući da dosad svi radovi teku prema predviđenome. 
 
"U ovoj zgradi, osim klinika pedijatrije i porodništva te ginekologije, bit će svi laboratoriji KBC-a, glavna kuhinja i praonica te svi zajednički bolnički servisi, a time ćemo znatno unaprijediti rad KBC-a. Nakon završetka ove zgrade, slijedi treća faza. Do kraja ove godine će konzultanti, koje je odabrala Europska investicijska banka, na javnom natječaju izraditi studije isplativosti i izvodljivosti te idejno rješenje, kao podlogu za prijavu na europske fondove", rekao je Ružić.
 
"U trećoj fazi u zgradi pokraj ove u gradnji objedinio bi se konačno cijeli KBC", dodao je.
 
Vlada je prepoznala važnost ovog projekta
 
Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je to najveći infrastrukturni projekt u tom području.
 
"Vlada je prepoznala važnost i osigurala jamstvo za kreditno zaduženje od 1,1 milijardi kuna. Ovdje će se objedinjavati bolnički kapaciteti na širem području i to je ideja stara niz desetljeća. No mi svjedočimo realizaciji, koja će završiti naredne godine", rekao je. 
 
Istaknuo je da se gradnja te bolnice temelji na nacionalnom planu razvoja bolničkih kapaciteta te na strategiji Ministarstva zdravstva o unapređenju bolničke zaštite kako bi se u svim četirima regionalnim centrima u Hrvatskoj mogla dobiti jednaka razina zdravstvene zaštite.
 
''Virus je i dalje među nama, prilagodimo svoje ponašanje i cijepimo se''
 
Ministar zdravstva također je ovom prilikom ponovio poziv građanima na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj.
 
“Cijepljenje nas spašava od teških oblika i smrti. Dolaskom brojnih gostiju u RH povećava se epidemiološki rizik i stoga moramo izbjegavati veća okupljanja i prilagoditi se okolnostima novog normalnog”, rekao je.
 
Osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju i istaknuo da imamo povećanje broja novooboljelih.
 
''Danas imamo 246 novozaraženih što je znatno više nego prije tjedan dana, ali i dalje je opća epidemiološka situacija relativno dobra. Imamo nekoliko županija s povećanim rizikom, prvenstveno Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska. Tu su upravo ta okupljanja, koncerti, ali i obiteljska okupljanja uzroci povećanja'', kazao je ministar.
 
Dodao je da se očekuje povećanje broja zaraženih nakon održavanja Sinjske alke.
 
“Očekujemo povećanje. Čelnici lokalne zajednice moraju biti prvi na braniku od virusa i poštivanje epidemioloških mjera. Moramo biti dovoljno mudri i razmišljati o našem ponašanju da bi zadržali ovo stanje. Vjerujem da će Hrvatska još neko vrijeme ostati narančasta, ali ako se veća okupljanja nastave, to se može promijeniti”, istaknuo je.
 
Ministar Beroš je naveo da “živimo u vrijeme globalne pandemije i virus je među nama”, zbog čega moramo prilagoditi svoje ponašanje.
 
“Virus je oko nas. S obzirom na ljetno vrijeme , klinička slika nije teška. No, što će biti na jesen, kad bude manje UV zračenja i virus bude na neki način sposobniji preživjeti u okruženju? Opuštanja nema, ignoriranje pošasti je pogubno”, poručio je Beroš.
 
Cilj Vlade je dugoročno održiva brodogradnja
 
Nakon obilaska KBC-a Rijeka, predsjednik Vlade je s ministrima Tomislavom Ćorićem i Josipom Aladrovićem  posjetio je Brodogradilište 3. maj gdje su održali sastanak s direktorom Edijem Kučanom, koji ih je izvijestio o stanju brodogradilišta. 
 
''Uz snažan angažman Vlade i trećemajaca, brodogradnja je opstala te smo očuvali radna mjesta. Cilj nam je dugoročno održiva brodogradnja u Rijeci i u Puli!'', poručio je Plenković.
 
Ministar Ćorić istaknuo je da 3. maj danas ima preko 800 zaposlenih zahvaljujući intervenciji Vlade u vremenu kada je brodogradilište zapalo u probleme.
 
''Sada odrađujemo mnoge stvari koje su dobre za hrvatsku brodogradnju i pokazujemo smjer kojim treba ići. Naredno razdoblje nam donosi dodatnu tržišnu orijentaciju i u konačnici fazu u kojoj država ni na koji način neće trebati asistirati, to je ono što želimo i to je smjer u kojem gospodin Kučan i njegovi suradnici idu'', kazao je Ćorić.
 
Dodao je da je Vlada dala jamstva za dovršetak gradnje broda 514. jer cijena ponuđena od strane potencijalnog investitora nije dovoljna za zatvaranje troškovne komponente.
 
''Odlučili smo da ćemo brod dovršiti sami, prodati ga na tržištu i postići nekoliko desetaka postotaka bolju cijenu'', najavio je Ćorić.


Pisane vijesti | Andrej Plenković