Predsjednik Vlade primio hrvatske paraolimpijce: Vlada će nastaviti podržavati hrvatski šport

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/26 ožujka/DSC_7689.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima primio hrvatske paraolimpijce, sudionike XII. Zimskih paraolimpijskih igara održanih u Pyeongchangu.


Uz predsjednika Vlade bili su ministar financija Zdravko Marić, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.
 
Predsjednik Vlade Plenković čestitao je paraolimpijcima na izvrsnim rezultatima i osvojenim odličjima u Pyeongchangu.
 
„Hrvatsku ste stavili među onih 25 zemalja koje su osvojile medalje, to je sjajan uspjeh“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Kazao je da upravo poruka zalaganja, odlučnosti i truda, a najvažnije otvorenosti, uključivosti i ravnopravnosti u hrvatskom društvu, pa i uopće u športu kada je riječ o osobama s invaliditetom, jest najveća vrijednost i najveće ohrabrenje kakvo društvo stvaramo i kojim smjerom želimo ići.
 
Istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske i dalje podržavati hrvatski šport kako bi imao mjesto kakvo zaslužuje. Kao primjer naveo je odličnu suradnju Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatskog olimpijskog odbora te naglasio da je Vlada povećala izdavanja za šport.
 
Predsjednik Vlade rekao je da su ovi rezultati i velika promocija zemlje na međunarodnom planu.
 
„Na tome vam iskreno zahvaljujem i želim vam puno uspjeha na svim budućim natjecanjima, kao i kolegicama i kolegama kada na red dođu Ljetne paraolimpijske igre“, zaključio je.
 
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić kazala je da, kao bivša športašica, zna kakav je osjećaj čuti svoju himnu i stati na najviše postolje "Olimpa", istaknuvši da je to najveće postignuće i cilj koji si športaši zacrtaju.
 
"Ali važnije od toga je poruka koju šaljete svima nama, a to je da bez obzira na poteškoće na koje nailazimo možemo uspjeti i biti sretni", naglasila je državna tajnica Kostelić, poželjevši hrvatskim paraolimpijcima puno uspjeha u daljnjem bavljenju športom.
 
Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić zahvalio je predsjedniku Vlade na prijemu i čestitkama koje je uputio u povodu nastupa hrvatskih paraolimpijaca na Zimskim paraolimpijskim igrama, podsjetivši da je riječ o petom nastupu naših paraolimpijaca na zimskim paraolimpijskim igrama.
 
Paraolimpijci Dinko Sokolović i Bruno Bošnjak istaknuli su da su sretni i ponosni što su predstavljali Hrvatsku na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu. Izrazili su nadu da će njihove priče privući mlade športaše s invaliditetom, kojima su poručili da ne odustaju od svojih snova.
 
Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 21. prosinca 2017. godine donijela Uredbu o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska športska postignuća, kojom se, između ostalog, povećava iznos nagrada koji se dodjeljuju športašima, športskim ekipama i djelatnim stručnim športskim osobama, u pojedinačnim i ekipnim športovima, ovisno o rangu (olimpijske igre, paraolimpijske igre, olimpijske igre gluhih, svjetska i europska natjecanja) i vremenskom ciklusu natjecanja (četverogodišnji, dvogodišnji i godišnji) i to za 100 posto dosadašnjeg iznosa te se usklađuje iznos nagrada za športaše u pojedinačnim i ekipnim športovima.




Pisane vijesti | Andrej Plenković