Predsjednik Vlade: Reforme nisu samo zbog EU-a, nego zbog društva u cjelini

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_reforme_nisu_samo_zbog_eu_a_nego_zbog_drustva_u_cjelini.jpg

BRUXELLES,13. ožujka (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je Hrvatska spremna provesti sve reforme za dovršetak pristupnih pregovora do 2009. ne samo zbog EU-a, nego zbog interesa hrvatskog društva u cjelini.

"To što radimo nije samo radi ispunjenja kriterija za članstvo u EU-u, nego i zbog nas samih. Ako je reforma pravosuđa nešto što je samo po sebi vrijedno, a jest, onda to treba provesti zbog nas; ako je restrukturiranje brodogradnje važno, a jest, onda je važno da taj sektor učinimo konkurentnijim, što su neka brodogradilišta već učinila", izjavio je Sanader nakon razgovora s Visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Sanader se u četvrtak sastao i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji je najavio da će Komisija najesen ove godine objaviti da je ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009., ako Hrvatska ispuni potrebne uvjete.

"Ako završimo naš posao, obavimo našu domaću zadaću od reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, restrukturiranja brodogradnje, ispunimo sva mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja ove godine, siguran sam da možemo zaključiti pregovore do ljeta 2009. godine", rekao je Sanader.

"Možemo i moramo početi sada raditi i siguran sam da će Vlada i Nacionalni odbor, Sabor i sve institucije hrvatskog društva koje imaju ulogu u pristupnom procesu, imati potporu cijelog hrvatskog društva", rekao je Sanader.

"Cijelo društvo će morati u ovo biti uključeno i bit će još teških izazova, kao što je bilo jučer u Saboru", dodao je hrvatski premijer.

Solana je u kratkoj izjavi kazao da hrvatski pristupni pregovori napreduju jako dobro, da je Hrvatska važna za regiju te da se nada da će Hrvatska dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu početkom travnja.

Sanader je najavio da će se s povjerenikom za ribarstvo Joeom Borgom posvetiti "problemu do kojeg nam je posebno stalo, a to je ribarstvo i ekologija s posebnim naglaskom na Jabučku kotlinu i jačanje naše ribarske flote".

"Želimo da naši ribari budu u svemu izjednačeni, da ih ojačamo i da ova sredstva od 12 milijuna eura iskoristimo za jačanje naše flote", rekao je Sanader.

Barroso je nakon razgovora sa Sanaderom izjavio da se Komisija zauzima za održivo ribarstvo, posebice u Jabučkoj kotlini, te da je Komisija spremna razmotriti posebnu zaštitnu zonu usred Jadrana. Također je istaknuo spremnost pomoći Hrvatskoj da ribolovni sektor učini konkurentnijim, najavivši da postoje financijske mogućnosti za to područje u okviru IPA-e u visini od 12 milijuna eura do kraja 2009. godine.

Vode oko otoka Jabuke i Palagruže su prirodno mrijestilište u Jadranu i Hrvatska nastoji posebnim mjerama zaštiti to području.

Nakon razgovora sa Solanom, Sanader sudjeluje na sastanku čelnika EPP-a. "Hrvatska će biti jedna od tema sastanka čelnika EPP-a i ja ću tražiti potporu za plan Europske komisije", rekao je Sanader.



Pisane vijesti