Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader na svečanosti dodjele nagrada «Zlatna kuna»

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader i članovi Vlade nazočili su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) svečanosti dodjele 12. po redu Zlatne kune, priznanja koje Hrvatska gospodarska komora (HGK) svake godine dodjeljuje tvrtkama i pojedincima za izvrsnost u poslovanju.

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader i članovi Vlade nazočili su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) svečanosti dodjele 12. po redu Zlatne kune, priznanja koje Hrvatska gospodarska komora (HGK) svake godine dodjeljuje tvrtkama i pojedincima za izvrsnost u poslovanju.

»Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zatvorit će se krug međunarodne afirmacije naše zemlje«, ocijenio je premijer Sanader na dodjeli Zlatne kune. Dodao je kako uvjeren da će se Hrvatska za koju godinu priključiti ovoj integraciji. Upozorio je, međutim, na jačanje euroskepticizma u hrvatskom društvu istakavši kako će u predstojećem razdoblju trebati poraditi na jačanju svijesti građana o važnosti uključenja Hrvatske u integracijske procese na Starom kontinentu. Tome će, naglasio je, pridonijeti i konsenzus vodećih hrvatskih stranaka o članstvu Hrvatske u Uniji. Premijer je ukazao i na potrebu promjene mentaliteta kada je riječ o odnosu prema poduzetnicima. »Moramo stvoriti društvo u kojem će poduzetnik biti shvaćen kao čovjek koji ulazi u avanturu kako bi stvorio novu vrijednost«, zaključio je Sanader dodavši kako o razvoju poduzetništva ovisi i napredak društva.

Zlatnu kunu za najbolju banku dobila je Privredna banka Zagreb (PBZ). Osim PBZ-a, u konkurenciji za Zlatnu kunu u ovoj su kategoriji bile još Zagrebačka banka, HVB Splitska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank i Erste & Steiermärkische Bank.
Zlatnu kunu u kategoriji osiguravajućih društava dobilo je Euroherc osiguranje. Osim Euroherca, u utrci za Zlatnu kunu još su bili nominirani Allianz, Grawe, Jadransko osiguranje i Osiguranje Zagreb. Croatia osiguranju, koje je tri godine zaredom ocijenjeno kao najbolje osiguravajuće društvo, u srijedu je dodijeljena Kristalna kuna pa ono u sljedeće tri godine nema pravo konkurirati za Zlatnu kunu.
U kategoriji velikih tvrtki, Zlatnu je kunu dobio zagrebački Dalekovod. Osim Dalekovoda, u ovoj su kategoriji još bili nominirani Dalmacijacement - RMC Group iz Kaštel Sućurca, te zagrebačke tvrtke Elektro-kontakt, Jamnica i Končar Energetski transformatori.
Zlatnu kunu u kategoriji srednjih tvrtki ponijela je M SAN Grupa iz Zagreba. Uz ovu, nominirane su još bile tvrtke Centrometal iz Macinca, zatim Tomić & Co. iz Zagreba, Vivera iz Gline i Werkos iz Osijeka.
U kategoriji malih tvrtki, Zlatna je kuna dodijeljena reklamnoj agenciji Imago iz Zagreba. U ovoj su kategoriji, inače, uz Imago, konkurirale i riječke tvrtke Alarm automatika i Elcon Geretebau, te zagrebačka poduzeća Beiersdorf i Kodeks.
Dobitnici Zlatne kune za životno djelo su Ante Rodin iz Zajednice ambalažera Hrvatske, te akademik Siniša Triva, kojem je ova nagrada dodijeljena posthumno. U području inovatorstva, dobitnici Zlatne kune su Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, kojem je ta nagrada dodijeljena za mobilnu naftnu pumpu, i Blaženka Hladnik, suvlasnica zagrebačke tvrtke Milla, koja je nagradu dobila za uredsku kozmetiku Office line.
Prema riječima predsjednika HGK Nadana Vidoševića, u predstojećem je razdoblju važno postići dogovor oko ekonomske politike u Hrvatskoj. Ekonomska politika oko koje postoji suglasnost posebice je važna u kontekstu predstojećeg početka pregovora o ulasku Hrvatske u Uniju, ocijenio je Vidošević.
»Ja još uvijek vjerujem da će pregovori početi 17. ožujka, kako je i najavljeno. No, čak i ako tada ne počnu, to neće ugroziti naš cilj, a to je prilagodba standardima Unije«, zaključio je Vidošević.




Pisane vijesti