Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader otvorio sajmove "Građenje i opremanje" na Zagrebačkom velesajmu

Hrvatska Vlada će učiniti sve kako bi hrvatskom gospodarstvu omogućila veću konkurentnost, veću prisutnost na međunarodnom tržištu i veći izvoz, istaknuo je predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader otvarajući u utorak tri specijalizirana međunarodna sajma objedinjena u grupu sajmova "Građenje i opremanje" na Zagrebačkom velesajmu. Na sajmovima, koji su otvoreni do 23. travnja, nastupa 1.605 izlagača iz 31 zemlje.

Prenosimo s Hine:

Predsjednik Vlade otvorio na ZV sajam "Građenje i opremanje"
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada će učiniti sve kako bi hrvatskom gospodarstvu omogućila veću konkurentnost, veću prisutnost na međunarodnom tržištu i veći izvoz, istaknuo je predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader otvarajući u utorak tri specijalizirana međunarodna sajma objedinjena u grupu sajmova "Građenje i opremanje" na Zagrebačkom velesajmu. Na sajmovima, koji su otvoreni do 23. travnja, nastupa 1.605 izlagača iz 31 zemlje.


Premijer je nizom pozitivnih makroekonomskih pokazatelja odgovorio i na kritike na račun gospodarske politike Vlade ističući da neće dozvoliti da se o tome govori neutemeljeno, bez statističkih podataka.

"Kritike iz politikantskih razloga neće pasti na plodno tlo", poručio je premijer koji nije izričito rekao na koga misli, ali je time zapravo odgovorio na kritike koje je Vladi u ponedjeljak uputio predsjednik Mesić na susretu s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

Naime, Sanader je kazao kako neće dopustiti neutemeljene kritike, "pa ako je riječ i o njegovim savjetnicima jer pokazuju da ne poznaju situaciju i loše ga savjetuju".

Kao najbolji odgovor "onima koji iz politikantskih razloga mute kašu u izborno vrijeme" naveo je da su krajem prošle godine svjetske rejting agencije poboljšale rejting Hrvatske.

Opetovano odbacujući kritike koje nisu utemeljene na podacima, Sanader je kazao kako se u izravnim kontaktima vidi da ljudi osjećaju novi polet, da se osjeća nova dinamika.

Premijer Sanader je naglasio da su makroekonomski pokazatelji bolji nego godinu prije - prošle godine je prvi put od hrvatske samostalnosti, a to se nastavlja i u prva dva mjeseca ove godine, zabilježen brži rast izvoza od uvoza; lani je otvoreno 20 tisuća novih radnih mjesta; proračunski je deficit sa 6,3 posto BDP-a u 2003. smanjen na 4,9 posto BDP-a lani, a u ovoj je godini plan 3,7 posto BDP-a; zaustavljen je trend rasta vanjskog duga itd.

Otvarajući sajmove, premijer je istaknuo značaj graditeljstva i obrtništva za razvoj gospodarstva. Pritom je kao jedan od strateških ciljeva Vlade izdvojio potrebu da graditeljstvo da snažan dodatni impuls ukupnom gospodarskom razvoju. Najavio je da će Vlada ciljanim projektima pratiti razvoj obrtništva.

Broj novootvorenih obrta u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 20 posto, pri čemu je zamjetan pozitivan trend otvaranja proizvodnih i uslužnih djelatnosti naspram trgovine. Od 1416 novootvorenih obrta u prva tri mjeseca, čak 1203 se odnose na proizvodne i uslužne djelatnosti, naglasio je Sanader.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dorpulić kao jednu od zadaća Ministarstva izdvojila je potrebu što skorijeg i adekvatnijeg zaokruživanja zakonodavnog okvira kako bi graditeljstvo moglo ostvariti svoje poslovne ciljeve.

Prostor za bolje poslovne rezultate, ministrica vidi i u potrebi različitih oblika povezivanja, clustera, ili drugih oblika suradnje u graditeljstvu.

U sklopu grupe sajmova "Građenje i opremanje" su 29. međunarodni sajam graditeljstva, 46. međunarodni sajam obrtništva i 18. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda - Interklima.

Sajmove prati i stručni program - održat će se Obrtnički forum, Dan graditelja, promocija obrtničkih zanimanja pod nazivom "Želim biti majstor", simpozij o grijanju, hlađenju i klimatizaciji, konferencija o termografiji, konferencija o izvozu i td.



Pisane vijesti