Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader na seminaru „Socijalno partnerstvo u RH i EU“

Predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader ustvrdio je danas u Karlovcu na seminaru o socijalnom partnerstvu u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji (EU) da socijalno partnerstvo i dijalog nemaju alternative.

KARLOVAC, 5. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader ustvrdio je danas u Karlovcu na seminaru o socijalnom partnerstvu u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji (EU) da socijalno partnerstvo i dijalog nemaju alternative.
"To je zajednički instrument kojim će predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca svladavati izazove suvremenog hrvatskog društva", rekao je Sanader.


Na jednodnevnom seminaru koji je organizirao Vladin Ured za socijalno partnerstvo uz čelne ljude Vlade i ministarstava sudjeluju članovi GSV-a, svih šest sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca.
"Ovo nije prvi put da se socijalni partneri nalaze za istim stolom, ali je sigurno dobar znak da se Hrvatska nakon svih problema i nedaća nalazi na pragu EU-a", rekao je Sanader.


Ustvrdio je da sudjelovanje na seminaru čelnih ljudi Vlade i ministarstava nije samo demonstrativno opredjeljenje, već je to sustavni i iskreni pristup rješavanju problema.

Seminar o socijalnom partnerstvu prethodno su dogovorili predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca, a ciljevi su mu produbiti međusobno povjerenje, na temelju iskustava europskih zemalja utvrditi koje se zadaće nalaze pred RH i formirati radnu skupinu koja će izraditi nacionalnu politiku plaća, kazao je Sanader. Dodao je da je politika plaća jedna od 45 točaka koje je postavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost, a očekuje se da će se tim dokumentom ugovoriti rast plaća manji od rasta BDP-a.

Govoreći o razini socijalnog dijaloga premijer je ustvrdio da se u RH osjeća novi duh u socijalnom partnerstvu, iako se katkad stječe dojam da jedna strana ne sluša drugu usprkos sličnim stavovima. Obećao je da će se ubuduce o svim strateškim dokumentima raspravljati na GSV-u. Premijer je podsjetio da su socijalni partneri zajedno riješili niz problema poput liječnika i slučaja Goričanke.

Bio je riješen i slučaj Imostroja. No, iako se Vlada odrekla svojih potraživanja prema toj tvrtki u korist radnika, stečajni upravitelj je jucer izjavio da ce od 6,2 milijuna kuna kojih se država odrekla samo 2,8 milijuna kuna ići radnicima, a ostatak od oko 3,4 milijuna za ostale troškove stečajnog postupka.

"To nije bila odluka Vlade i to tako ne može ići, želimo da taj novac ide radnicima", rekao je Sanader.

Ustvrdio je da je došlo vrijeme da se vidi tko sve obavlja dužnost stečajnog upravitelja u RH i pozvao predstavnike Ministarstva pravosuđa da ispitaju što se dogodilo u slučaju Imostroja.

Govoreći o pristupu EU, Sanader je ustvrdio da je Vlada zauzela jasno stajalište da u procesu pregovaranja budu zastupljeni svi socijalni partneri. Dodao je da su u rad saborskog Odbora za nadzor pregovora uključeni i predstavnici poslodavaca i sindikata.

Socijalne partnere je pozvao da predlože svoje stručnjake koji će sudjelovati u pregovorima.

"Ne trebaju nam svađe, bitno je da svi sudjelujemo u pregovorima jer će iduće dvije i pol godine bitno odrediti status RH u EU", rekao je Sanader. Premijer je pozvao socijalne partnere da se uključe u rješavanje sive ekonomije. Ustvrdio je da je privatizacija na hrvatski način devedesetih godina bila pogrešna, ali tada nije bilo modela za tranziciju iz socijalistickog u kapitalističko društvo.

U nastavku seminara u kojem sudjeluju ministri Jadranka Kosor, Kolinda Grabar Kitarović, Ivan Šuker, Branko Vukelić, Božidar Kalmeta i Dragan Primorac, predstavnici Nacionalnog vijeća za konkurentnost i članovi GSV-a raspravljat će o nacionalnoj politici plaća. Nakon toga najavljena je konferencija za novinare u 16,30 sati.



Pisane vijesti