Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader upisao se u knjigu žalosti povodom smrti Svetog Oca Ivana Pavla II

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader upisao se jutros u Apostolskoj nuncijaturi u Knjigu žalosti u povodu smrti Svetog Oca. Predsjednika Sanadera u nuncijaturi je dočekao apostolski nuncij Franciso Javier Lozano.

"Hrvatski narod s dubokim poštovanjem i zahvalnošću odaje počast Svetom Ocu papi Ivanu Pavlu Drugome.
Papa Ivan Pavao Drugi razumio je našu želju za suverenom i neovisnom državom, podupirući naš narod u presudnim, povijesnim trenutcima borbe za slobodom i samostalnošću. Zauzimajući se za glavne vrijednosti današnjice – mir, slobodu, ljudska prava i demokraciju – iskazao je brigu i skrb za čitav svijet, i što je nama bilo važno, opstojnost i boljitak Hrvatske.
Sretni smo što smo bili Njegovi suvremenici!
Petru naših dana, velikom i dragom prijatelju, uzvratit ćemo promicanjem onoga što je On propovijedao, vodeći računa o tome da u svakodnevnom životu ne izgubimo osjećaj za ono što je bitno i pridonoseći naporima za mir u svijetu, za veću pravdu, za istinu i slobodu.
Kao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske ostat će mi u živom sjećanju susreti sa Svetim Ocem, posebno onaj zadnji 22. veljače 2005. kad je primivši me, premda teško bolestan, još jednom iskazao svoju ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu.
Hrvatska će mu vječno ostati zahvalna. Ostat će trajno u našim mislima i molitvama.


Dr. sc. Ivo Sanader
predsjednik Vlade Republike Hrvatske"


Prenosimo s Hine:
Predsjednik Vlade Ivo Sanader upisao se u knjigu žalosti za papu Ivana Pavla II.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader upisao se jutros u Apostolskoj nuncijaturi u Knjigu žalosti u povodu smrti Svetog Oca. Predsjednika Sanadera u nuncijaturi je dočekao apostolski nuncij Franciso Javier Lozano.


Okupljenim novinarima predsjednik Sanader je rekao da je u knjigu žalosti upisao da je Sveti Otac bio velikan našega doba, mirotvorac koji se borio za trajne ljudske vrijednosti slobodu mir i jednakopravnost, ali i da je bio prvi čovjek koji je hrvatskom narodu puno pomogao u presudnim trenucima kad je to bilo najvažnije, u trenucima borbe za samostalnu, slobodnu i nezavisnu državu.

Hrvatski narod će mu ostati trajno zahvalan, nosit ćemo ga u našim mislima i molitvama jer je bio čovjek i vjeran prijatelj koji je promicao prave vrijednosti što će nam uvijek ostati poticaj i motivacija, izjavio je Sanader.

Odnos Svetog Oca prema Hrvatskoj bio je poseban, ali isto tako vatikanska diplomacija bila je jedna od prvih koja je podržala pravo hrvatskog naroda na slobodu i na samoopredjeljenje. U priznavanju Hrvatske Vatikan je učinio iznimku, izjavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader.

U knjigu žalosti premijer Sanader je upisao i da će mu kao predsjedniku Vlade RH ostati u živom sjećanju susreti sa Svetim Ocem, posebno onaj zadnji 22. veljače 2005. kad je primivši ga teško bolestan, još jednom iskazao svoju ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Nakon premijera Sanadera u Knjigu žalosti upisao se i ministar obrane Berislav Rončević.



Pisane vijesti