Predsjednik Vlade RH otkrio Marulićevu bistu u školi za mađarske Hrvate

Otkrivanjem biste oca hrvatske književnosti Marka Marulića u školi za mađarske Hrvate predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader završio je u utorak svoj prvi službeni posjet toj zemlji.

BUDIMPEŠTA, 8. veljače 2005. (Hina) - Otkrivanjem biste oca hrvatske književnosti Marka Marulića u školi za mađarske Hrvate predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader završio je u utorak svoj prvi službeni posjet toj zemlji.

"Imat ćete u auli velikana hrvatske riječi", kazao je premijer pozivajući učenike da se ugledaju u Marulića koji je pisao i hrvatskim i latinskim jezikom, a u svoje doba bio je i hrvatski i europski i svjetski pisac, prevođen čak u Japanu i Kini.

Odabir ovakvog poklona, biste u bračkom mramoru, premijer je obrazložio željom da ponuka hrvatske učenike u Mađarskoj da njeguju hrvatsku riječ i dvojezičnost.

U ocjeni rezultata razgovora vođenih danas s mađarskim vrhom: svojim domaćinom Ferencom Gyurcsanjom, predsjednikom republike Mađarske Ferencom Madlom i predsjednicom parlamenta Katalin Szili, Sanader je kazao kako je više nego zadovoljan.

Mađarska je "još jednom pokazala da strateški promišlja europsku budućnost i vidi Hrvatsku unutar EU, jer drži da bi odgoda pregovora s EU možda mogla biti neopravdana" ako se dokaže da Hrvatska potpuno ispunjava tražene kriterije, rekao je Sanader.

Premijer je uvjeren da takav stav Mađarske dijeli većina europskih zemalja.

Upitan da komentira aferu s prisluškivanjem hrvatskih novinara, zbog njihove navodne suradnje sa stranim obavještajnim službama, premijer je kazao da to ne bi mogao posebno komentirati.

"Sigurno je važno da ako postoji sumnja u bilo što da se ta sumnja otkloni i da se sve obavi transparentno" rekao je Sanader.

Hrvatska je sigurno demokratska zemlja koja prihvaća napredne stavove EU i sigurno je da će tako postupiti i u ovom pitanju, zaključio je premijer.



Pisane vijesti