Predsjednik Vlade s članovima GSV-a: Za jačanje socijalnog dijaloga predviđeno više od 100 milijuna kuna

  • Slika /Vijesti/2018/04 travanj/25 travnja/GSV/2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar financija Zdravko Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 
Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić podsjetio je da je na prošlom sastanku predsjednika Vlade s članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća dogovoreno da se ovakvi sastanci održavaju svakih šest mjeseci te je danas održan drugi po redu, na kojem je glavna tema bila jačanje socijalnog dijaloga.
 
Ministar je zahvalio sindikatima u ime Vlade na ratifikaciji Konvencije br. 144. o tripartitnim konzultacijama Međunarodne organizacije rada, koja predviđa jačanje socijalnog dijaloga i kapaciteta socijalnih partnera, za što će biti korištena i sredstva iz Europskog socijalnog fonda namijenjena natječajima za socijalne partnere. Za primjer je uzeo natječaj u vrijednosti 6 milijuna kuna za mapiranje stanja uvjeta rada u turističkoj sezoni.
 
Pozdravio je inicijativu socijalnih partnera za osnivanjem think-tanka za razvoj javnih politika vezano uz radne odnose u koju bi država iz Europskog socijalnog fonda uložila preko 10 milijuna eura.
 
"Cijeli paket jačanja socijalnog dijaloga vrijedan je više od 100 milijuna kuna i njime se želi naglasiti važnost socijalnih partnera", poručio je ministar.   
 
Na sastanku je bilo riječi i o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom 2020. godine, a predstavljen i Nacionalni program reformi.
 
Na kraju, ministar je naglasio će se u ovih šest mjeseci razvijati mjere za jačanje socijalnog dijaloga, a jedna od njih je i uključivanje predstavnika poslodavaca i reprezentativnih sindikata u izradu zakonodavnih akata.
 
Predsjednica HUP-a Gordana Deranja pozdravila je napredak u razvoju socijalnog dijaloga. 
 
"Sastanci s predsjednikom Vlade i ministrima daju ozbiljnost i uvažavaju socijalni dijalog. Cilj je da svi zajedno radimo na kvalitetnim zakonima koji će imati brzu implementaciju u gospodarskom i svakom drugom obliku životu", rekla je.
 
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Miroslav Hrašćanec naglasio je da je predsjednik Vlade pokazao izuzetnu volju da se uključi u socijalni dijalog.
 
Podsjetio je da sindikati na sjednici GSV-a održanoj prije dva dana nisu podržali Nacionalni program reformi, ali i najavio tematske sjednice o mirovinskoj i zdravstvenoj reformi kako bi se razmotrili prijedlozi koje Vlada planira uputiti Bruxellesu.
 


Pisane vijesti | Andrej Plenković