​S hrvatskim iseljenicima u Parizu: Vaša aktivnost u kulturnom, političkom i gospodarskom životu Francuske je prepoznata

Slika /00 A foto model/slike/D85A8B17-F12F-4275-9C95-A329670A0D01.jpeg

Tijekom svog radnog posjeta Francuskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković u Veleposlanstvu RH u Parizu sastao se s hrvatskim iseljenicima u Francuskoj.


U prigodnom obraćanju, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da u sutrašnjim razgovorima s predsjednikom Emmanuelom Macronom želi dotaknuti tri grupe tema. 
Jednu grupu predstavljaju bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske i jačanje strateškoga partnerstva koje između dviju zemalja postoji već osam godina. U drugoj su grupi ključne europske teme, Brexit, pitanja migracija i sigurnosti, višegodišnji financijski okvir Europske unije za razdoblje od 2021.- 2027.  te dva temeljna cilja koja europski proračun treba donijeti Hrvatskoj.

"Jedan je da redistribucijska snaga europskih fondova omogući brži razvoj onih krajeva u Hrvatskoj koje su slabije razvijeni od drugih, a drugi je da se tim sredstvima postupno uhvati korak s razvijenim članicama Europske unije", kazao je predsjednik Vlade. 
Dodao je da će biti govora o situaciji na jugoistoku Europe, a osobito o izborima održanim prošle nedjelje u Bosni i Hercegovini, kao i o drugim temama od našeg interesa. 

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što će imati prigodu održati predavanje na Sorbonni  na temu "Hrvatska i budućnost Europske unije". Ocijenio je da će  izložba fotografija Davora Rostuhara "Hrvatska puna boja" koju je pripremila Hrvatska turistička zajednica, omogućiti još veću vidljivost Hrvatske u francuskoj metropoli. 

"Prepoznajem vašu čvrsto ukorijenjenu aktivnost u kulturnom, političkom i gospodarskom životu zemlje u kojoj ste odlučili živjeti svoje profesionalne karijere, s vašim obiteljima, uvijek u srcu s domovinom i svim onim što se u Hrvatskoj zbiva", kazao je predsjednik Vlade, ističući česte dolaske i doprinose naših iseljenika u različitim fazama osamostaljenja i u vrijeme Miloševićeve ratne agresije na Hrvatsku.  

Odnose između Hrvatske i Francuske, premijer je ocijenio jako dobrima, podsjetivši da je robna razmjena porasla na gotovo milijardu eura te da podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju dodatni rast izvoza na francusko tržište. 

"Prisutnost  francuskih kompanija u Hrvatskoj, a i sve veće probijanje naših tvrtki diljem Francuske poslovi su koje treba nastaviti i na kojima ćemo se zajednički angažirati, osobito na sutrašnjem susretu sa francuskim poslodavcima u MEDEF-u gdje će zajedno sa mnom biti i niz ključnih ljudi iz nekoliko hrvatskih kompanija", kazao je Plenković, napominjući da je Francuska u ovih 25 godina u Hrvatsku investirala milijardu eura. 

"To znači da je jedan od ključnih investitora u Hrvatsku i na taj način i kreator radnih mjesta",  naglasio je Plenković, navodeći da je  zadnja prepoznatljiva investicija međunarodna zračna luka "Dr.  Franjo Tuđman" koja predstavlja i jednu novu tripartitnu suradnju Francuske, Hrvatske i Turske.

Podsjetio je na snažne kulturne veze dviju zemalja koje su posebno oplemenjene dvama velikim festivalima. 

"Ono što je posebno bitno je da prepoznate trenutak u kojem se Hrvatska danas nalazi. Mi smo sada točno na dvogodišnjici rada ove Vlade, to će biti u petak 19. listopada i napravili smo jedan rezime postignuća, svega što je iza nas, te smo najavili  što ćemo raditi u razdoblju koje je pred nama", istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je Vlada puno toga ostvarila, posebno navodeći da je Hrvatska prošle godine po prvi put nakon niza godina, ostvarila proračunski suficit od 2, 7 milijardi kuna, a  u prvih šest  mjeseci ove godine milijardu i 650 milijuna kuna. 

,,Okosnica naše politike bila je fiskalna konsolidacija te porezno rasterećenje. Građanima i poduzetnicima su tri vala porezne reforme praktički skinuli s ramena 6,32 milijarde kuna, a pritom smo ostvarili ovakav suficit", poručio je predsjednik Vlade, posebno istaknuvši uspjehe u turizmu. 

"Hrvatsku je ove godine posjetilo 560.000 francuskih turista", kazao je predsjednik Vlade podsjetivši da je brojka od pola milijuna turista iz Francuske prije samo nekoliko godina  bila poput nedosanjanog sna. 

"Imat ćemo oko 106 milijuna noćenja i preko 12 milijardi eura prihoda, dakle, što god čuli, ovo će biti bolja od lanjske, rekordne turističke sezone", zaključio je predsjednik Vlade Plenković svoje obraćanje hrvatskim iseljenicima.

Pisane vijesti | Andrej Plenković