Predsjednik Vlade s ribarima u Savudriji: Zaštitit ćemo interese Republike Hrvatske i naših ribara

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/23 kolovoza/Umag/F1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas Istarsku županiju. U Umagu i Savudrijskoj Vali razgovarao je s hrvatskim ribarima.

Sastanak s ribarima ocijenio je izrazito korisnim.
 
„Naša je poruka da je otvoreno granično pitanje između Slovenije i Hrvatske otvoreno i nakon one arbitražne presude od 28. lipnja koju Hrvatska ne prihvaća“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da hrvatska Vlada očekuje normalan nastavak aktivnosti ribara u pogledu ribarenja.
 
„Hrvatske institucije znat će na odgovarajući način zaštititi interese Republike Hrvatske i normalno poslovanje hrvatskih ribara“, poručio je Plenković.
 
Naglasio je da Hrvatska neće poduzimati nikakve jednostrane poteze te da će izbjegavati incidente.
 
„Nastojat ćemo u dijalogu sa Slovenijom, koja je naša i prijateljska i susjedna država, rješavati otvoreno pitanje granice i sva druga pitanja“, kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da hrvatske i slovenske stručne službe rade na pripremi posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Hrvatskoj kako bi se nastavili razgovori o ukupnim odnosima između dvije zemlje. Podsjetio je da su dvije zemlje pitanje schengenskog novog režima o granicama riješile na konstruktivan način koji je omogućio olakšan i brži protok turista.
 
„Pozicija Hrvatske definirana je i odlukom Hrvatskoga sabora. Mi smo u dobroj vjeri ušli u arbitražni proces, nije nam drago da je završio onako kako je završio, no tu smo da u dijalogu sa susjedima rješavamo sva otvorena pitanja“, istaknuo je Plenković.
 
Što se tiče hrvatskog ribarstva, predsjednik Vlade istaknuo je da mu je na raspolaganju više od 350 milijuna eura europskih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi, dok smo za sada na trećini apsorpcije.
 
„Želimo da ta grana bude dobro organizirana, da ribolov bude kontroliran i da se koriste alati koji su dopušteni te da na taj način generiramo dovoljno ribe za naše potrebe i za izvoz“, kazao je Plenković.

Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković