Predsjednik Vlade Sanader susreo se s gospodarstvenicima i lokalnim čelnicima Karlovačke županije

Za današnjeg posjeta Karlovcu gdje je održana sjednica Vlade, predsjednik Vlade Ivo Sanader susreo se i s gospodarstvenicima, gradonačelnicima i načelnicima općina u Karlovačkoj županiji, a dio ministara obišao je karlovačka poduzeća i objekte iz svoje nadležnosti.

KARLOVAC, 15. travnja 2005. (Hina) - Za današnjeg posjeta Karlovcu gdje je održana sjednica Vlade, predsjednik Vlade Ivo Sanader susreo se i s gospodarstvenicima, gradonačelnicima i načelnicima općina u Karlovačkoj županiji, a dio ministara obišao je karlovačka poduzeća i objekte iz svoje nadležnosti.

Na sastanku u karlovačkoj županijskoj gospodarskoj komori premijer Sanader iznio je "zadovoljavajuće makroekonomske pokazatelje", posebno trendove povećanja izvoza i najavio da će broj nezaposlenih
trajno pasti ispod 300 tisuća te da se iznad te brojke neće povećavati ni nakon ljetne sezone zapošljavanja.


Direktor HS Produkta, karlovačke tvornice pištolja Željko Pavlin ukazao je na problem lošeg tretmana banaka prema poduzetnicima, te na nelogičnost da hrvatske pištolje imaju američki policajci, ali ne i
hrvatski. Premijer je obećao pomoć ističući kako bi bilo dobro da banke, bile u domaćem ili stranom vlasništvu osim potrošačkih kredita veću pozornost posvete poduzetničkim projektima. Vlada, rekao je, ima "i mehanizme da ih na to prisili".


Ivan Gradišar je ispred Interesne grupacije hrvatskih proizvođača piva, slada i hmelja neprihvatljivo visokim drži trošarine zbog kojih je, kako je rekao, potrošnja piva u prvih osam mjeseci prošle godine
pala za četiri posto, a nakon zakonske odredbe o dopuštenih nula promila za vozače nastavila je padati. Tako je sada 9,6 posto manja nego u istim usporednim razdobljima. Založio se da se stane na kraj nepovratnoj ambalaži uvoznih pića.


Sanader je rekao da će se o odredbi o nula promila i njenim učincima u prometu i gospodarstvu razgovarati u rujnu, najavivši da će se možda zakon mijenjati ako se pokaže da su hrvatski vozači podigli disciplinu u vožnji.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić rekla je da je pred izradom pravilnik o ambalažnom otpadu koji će podržati povratak ambalaže s kaucijama, a "oni koji uvoze nepovratnu ambalažu, limenke i raznu plastiku, morat će plaćati zbrinjavanje". Navela je da je za sanaciju odlagališta otpada diljem Karlovačke županije iz državnog proračuna osigurano 107 milijuna kuna. Također je najavila da će za 14 dana Vlada raspraviti "strategiju gospodarenja otpadom".

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Branko Vukelić, najavio je da će se prići recikliranju tzv. PET ambalaže, što je važno za očuvanje okoliša, ali i za otvaranje izvjesnog broja novih radnih mjesta.

Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman rekao je da je Karlovačka županija jedna od rijetkih u Hrvatskoj u kojoj je izvoz veći od uvoza te je s 94 milijuna dolara izvoza 1992. došla na 214 milijuna dolara u prošloj.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta obišao je most u izgradnji na Dubovcu. Ministar obrane Berislav Rončević sastao je se s vlasnicima i vodstvom HS Produkta, tvornice pištolja. Karlovačku mljekaru KIM obišao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Ministar kulture Božo Biškupić obišao je stari grad Dubovac, Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić i Državni arhiv, ministar zdravstva i socijalne skrbi Opću bolnicu Karlovac, a ministar znanosti obrazovanja i športa Dragan Primorac Tehnološko-kemijsku školu.



Pisane vijesti