Predsjednik Vlade: SDP-ovi razlozi neutemeljeni

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sdp_ovi_razlozi_neutemeljeni.jpg

ZAGREB,22. listopada 2008.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je ocijenio neutemeljenima SDP-ove razloge u kojima traže njegovu i odgovornost Vlade te apelirao na oporbu da dio energije za raspravu usmjeri na zajednički pristup u borbi protiv organiziranog kriminala, veću toleranciju u društvu, povećanje standarda jer je, kaže, Vlada već detaljno odgovorila na razloge zbog kojih SDP traži njegovu ostavku.

"Ako govorite o mojoj odgovornosti, onda sam, zajedno s koalicijskim partnerima odgovoran za 128.000 novozaposlenih, za vraćanje duga umirovljenicima i dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ženama i majkama, za veću toleranciju u društvu. Zajedno s koalicijskim partnerima, osjećam se odgovornim za najbolji međunarodni položaj Hrvatske od njenog osnutka, za makroekonomsku stabilnost zemlje, što smo osigurali rad USKOK-a i DORH-a, socijalni dijalog, sređivanje državnih financija i uvođenje riznice, nastavak gradnje autoceste", kazao je, uz ostalo, premijer Sanader.

Ustvrdio je kako su problemi u Hrvatskoj vrlo često nastajali upravo u situacijama kada su politički suparnici pretvoreni u političke protivnike te naglasio kako je vrijeme da se nadiđu podjele u hrvatskom političkom biću i svi se zajednički suočimo s prošlošću i dva rata, 2. svjetskim i Domovinskim ratom, koji utječu i na današnje vrijeme.

"Moramo učiniti sve da se spriječi 'revival' ustaštva i reći mladima da je antifašizam u temelju hrvatske države", poručio je Sanader i dodao kako se mora govoriti o tome da je ustaštvo zločinačka Pavelićeva ideologija koja je proizvela logore poput Jasenovca.

"O tome moramo govoriti, kao i o organiziranom kriminalu", dodao je, a ne pred time "zatvarati oči". Naveo je i kako bi bilo blagotvorno kad bi nadbiskup Bozanić posjetio Jasenovac, a predstavnici Židova i antifašista Bleiburg.

"Trebamo se suočiti s ranama prošlosti da bi se mogli koncentrirati na povećanje standarda, borbu protiv organiziranog kriminala, ulazak u EU i NATO", dodao je.

Govoreći o Domovinskom ratu, naglasio je da je upravo Domovinski rat, a ne ustaštvo ono po čemu smo stvarali Hrvatsku i dodao da su u njemu sudjelovali pripadnici svih političkih opcija i manjina. Podsjetio je da je osobno obišao pripadnike različitih nacionalnih manjina, ali i dodao da poruka Hristos se rodi nije i ne može biti pozdrav onima koji su u ratu činili zločine. Za njih je kazna i zatvor, naveo je.

"Raspravu koju je inicirao SDP završit će političkim neuspjehom, prijedlog neće proći", rekao je na kraju Sanader i podsjetio kako je u proteklih pet godina HDZ-ova politička opcija dvaput pobijedila i zato su odgovorni onima koji su ih izabrali što je, kaže, jedini ispravan demokratski pristup.

Sanader je zamolio zastupnike za razumijevanje što neće nazočiti raspravi jer ide na otvaranje punog profila autoceste Zagreb-Rijeka.



Pisane vijesti