Predsjednik Vlade: Sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu su najbitniji

Slika /Vijesti/2018/04 travanj/5 travnja/88 sjednica VRH/pvrh.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je država promptno reagirala na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, a istraga će pokazati kako je na tom području došlo do onečišćenje vode.

„Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, posebnog povjerenstva koje se bavi ispitivanjem uzoraka iz vodocrpilišta Jelas, jer su sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu najbitniji“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Dodao je kako rezultati ispitivanja vode pokazuju da onečišćenja trenutno ili nema ili je ispod bilo kakvih rizičnih razina, upozorivši kako je potrebno pratiti situaciju još koji dan i vidjeti kakvi su ti rezultati u kontinuitetu.
 
Apeliravši na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu, predsjednik Vlade izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i kazao da se vodi istraga o razlozima onečišćenja.
 
„Žao nam je što se to dogodilo. Istraga se vodi o tome zbog čega je došlo do onečišćenja te curenja iz produktovoda gdje je naftna kompanija Crodux nastojala ispitati kako da se taj produktovod stavi u funkciju rješavanja temeljnog problema za građane Slavonskog Broda - zagađenja zraka iz rafinerije nafte Brod, gdje bi se projektom plinofikacije trebalo smanjiti onečišćenje i potaknuti modernizaciju rafinerije", rekao je predsjednik Vlade.
 
Ocijenivši da su ti ciljevi bili dobronamjerni, dodao je da će se provesti  temeljita istraga kako je do toga došlo i je li zagađenje povezano s onim što se dogodilo prilikom čišćenja produktovoda.
 
"Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas", naveo je Plenković.
 
Naglasio je kako je država sa svim svojim mehanizmima reagirala promptno te je iz različitih službi dostavila 16 cisterni, 61 spremnik i 600.000 litara vode u bocama. Naveo je da je vrlo brzo operativno dogovoreno spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavio kako će taj proces biti dovršen u najkraćem roku.
 
Što se tiče ostalih aktualnih tema, predsjednik Vlade Plenković spomenuo je podatke Eurostata, prema kojima je Hrvatska među zemljama koje najviše smanjuju stopu nezaposlenosti.
 
„U veljači je u Hrvatskoj bez posla bilo 173.000 građana, što je 5.000 manje nego u siječnju. Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,4 posto, a broj nezaposlenih za 46.000 ljudi“, kazao je predsjednik Vlade ustvrdivši da su ovo rezultati mjera za poticanje zapošljavanja koje Vlada kontinuirano provodi u u proteklih godinu i pol dana.
 
Istaknuo je da je Vlada angažirana i na većoj apsorpciji bespovratnih europskih sredstava te je kao dobre primjere tog angažmana naveo nekoliko ugovora potpisanih prošlog tjedna s tri nacionalna parka, dva parka prirode, nekoliko gradova i općina, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u vrijednosti od 380 milijuna kuna.
 
Govoreći o razvoju turizma, predsjednik Vlade kazao je da Hrvatska bilježi sjajne pokazatelje u prvih nekoliko mjeseci ove godine te naveo da je ostvareno 19 posto više dolazaka od početka godine u odnosu na 2017., 20 posto više noćenja te izvrsni rezultati za Uskrs. Pritom je posebno važnim ocijenio rast broja domaćih gostiju, poručivši da je to jedan od indikatora boljih gospodarskih prilika i standarda u Hrvatskoj. Naveo je da je, prema preliminarnim podacima HNB-a, u 2017. od turizma ostvareno ukupno 11 milijardi eura prihoda.
 
U tom je kontekstu spomenuo i svoj posjet Hvaru krajem prošloga tjedna, gdje se sastao s gradonačelnikom Grada Hvara Rikardom Novakom. Najavio je da će se za vrijeme obilježavanja 150. obljetnice turizma na Hvaru, u listopadu ove godine, održati posebna sjednica Vlade na Hvaru posvećena razvoju hrvatskih otoka.
 
„Do tada ćemo u suradnji Ministarstva kulture, Ministarstva financija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dovršiti projekt renovacije Hvarskoga kazališta i Arsenala“, poručio je Plenković.
 
Na kraju je najavio da će se idućeg tjedna sjednica Vlade održati u utorak, zbog rasporeda i obveza u Hrvatskom saboru koji počinje sjednicu u srijedu aktualnim prijepodnevom.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković