Predsjednik Vlade: Stvorili smo okvire za učinkovitost i umreženost sigurnosnoga sustava radi brže reakcije na ugroze

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/8 lipnja/H20170608006604.jpg

Na početku današnje, 40. sjednice Vlade, predsjednik Vlade  Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo završetkom procesa lokalnih izbora koji su provedeni u dva kruga. Zahvalio je Državnom izbornom povjerenstvu  i svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi izbora, a čestitao je i izbornim pobjednicima.

„Siguran sam da ćemo nastaviti partnerstvo sa županijama, gradovima i općinama koje promoviramo od prvoga dana naše Vlade te suradnju za boljitak Hrvatske, provodeći politiku ravnomjernoga regionalnog razvoja zemlje“, kazao je Plenković i pozvao ministre da i dalje ostanu otvoreni za suradnju s lokalnim čelnicima.
 
Najavio je da će se susret sa svim županima, u dogovoru sa Zajednicom županija i reizabranim čelnikom Goranom Paukom, održati u srpnju u Požegi. 
 
„Dogovorit ćemo strukturirani rad između Vlade i župana, kao i udruga gradova i općina te na taj način podcrtati značaj međusobne suradnje“, ustvrdio je Plenković.
 
U kontekstu regionalnoga razvoja, predsjednik Vlade još jednom je ponovio da je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac s povjerenicom  Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Crețu, potpisala dokument o sufinanciranju izgradnje Pelješkoga mosta, pristupnih cesta i Stonske obilaznice u ukupnom iznosu od 357 milijuna eura.
 
„To su bespovratna sredstva za strateški projekt i najveće jedinstveno financiranje do sada. Otvaramo put da se do 2022. završi projekt spajanja južnoga dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske. Znamo koliko nam je taj projekt značajan, za turizam, za pripremu za Schengen, za funkcioniranje zemlje“, kazao je Plenković, zahvalivši Ministarstvu prometa, Hrvatskim cestama, Ministarstvu regionalnoga razvoja i svim stručnjacima koji su sudjelovali u pripremi projekta, kao i dubrovačko-neretvanskom županu Dobroslaviću, svim čelnicima lokalne samouprave i zastupnicima koji su kontinuirano podržavali projekt.
 
Vezano uz EU fondove, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je ovih dana realizirano više od dva milijuna eura bespovratnih sredstava za društveno poduzetništvo za hrvatske branitelje.
 
„To je izrazito važna poruka hrvatskim braniteljima, koji su organizirani u zadruge, da se i dalje bave poduzetništvom i  integriraju u društvo, da imaju druge karijere i druge prihode“, istaknuo je Plenković.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je i dva događaja na međunarodnom planu - pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu, što je važno za sigurnost na jugoistoku Europe, te stabilizacija političkoga stanja u Makedoniji koja je dobila novu Vladu.
 
Napomenuo  je da se sutra održava velik sastanak u organizaciji Inicijative za suradnju u Jugoistočnoj Europi te da će se susresti  s predsjednikom crnogorskoga parlamenta Ivanom Brajovićem.  Dodao je da se prošloga tjedna susreo s predsjednikom Kosova Hashimom  Thaçijem, s kojim je dogovoren nastavak suradnje dviju zemalja.
 
Predsjednik Vlade upozorio je i na to da brojni teroristički napadi diljem Europe i svijeta, poput zadnjih u Manchesteru, Londonu i Teheranu, pokazuju da su sigurnosne ugroze današnjega svijeta realnost, a ne više hipotetska prijetnja te da zahtijevaju pun angažman svih institucija države, osobito onih koje se bave sigurnošću. Istaknuo je da je aktivan rad Vlade i drugih dionika pridonio izradi dva dokumenta koji su na dnevnom redu današnje sjednice Vlade -  Nacrtom prijedloga strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te Prijedlogom zakona o sustavu domovinske sigurnosti.
 
„To su dva okvira koji će ojačati cijeli angažman sigurnosnog sustava, osigurati učinkovitiju koordinaciju, bolju povezanost i umreženost  s našim partnerima, i što je najvažnije, brže reakcije na prijetnje, a isto tako i upravljanje u slučaju krize“, rekao je Plenković, čestitavši potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je vodio cijeli ovaj proces.  

Foto: Hina

Pisane vijesti