Predsjednik Vlade: Sustav domovinske sigurnosti podignut na visoku razinu međusobne koordinacije i učinkovitosti

  • Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/19 ožujka/IMG_4110.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas područje Jasenovca, gdje su od jučer proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
 
Po završetku sastanka Kriznog stožera Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je razgovarao sa svim nadležnim službama koje su angažirane na osiguravanju nasipa uz rijeku Savu i djelomično Unu.
 
Podsjetio je da je vodostaj Save najveći u 48 godina, ali i da je stanje pod kontrolom zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda, civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije, Crvenog križa, lokalnih vlasti i svih drugih službi koje rade na obrani od poplave.
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar na koji se u ovom trenutku pokušava preusmjeriti što veća količina vode kako bi se smanjio pritisak na rijeku Savu.
 
Zahvalivši svima na požrtvovnosti, predsjednik Vlade Plenković je poručio da ovaj, kao i nedavni slučajevi obrana od elementarnih nepogoda u Gorskom Kotaru, Karlovačkoj županiji i Lici pokazuju da je sustav domovinske sigurnosti podignut na visoku razinu međusobne koordinacije i učinkovitosti.
 
Upitan hoće li Vlada ulagati u obnovu nasipa duž rijeke Save, predsjednik Vlade je odgovorio potvrdno.
 
"Svi ovi nasipi se rade godinama. Bitno je da se taj proces radi sustavno i da se svaka moguća napuknuća ili neki drugi problemi pravovremeno detektiraju kako bi se izbjeglo izlijevanje rijeke", rekao je Plenković.
 
Upitan o imenovanju brata ministrice kulture Tonka Obuljena na mjesto šefa HAKOM-a, predsjednik Vlade je pojasnio da je riječ o javnom natječaju i čovjeku koji se cijeli život bavi tim temama. "Što se tiče potencijalnog sukoba interesa, ministrica nije bila na toj Vladi", dodao je.
 
Predsjednik Vlade Plenković kazao je danas novinarima da ga je britanska premijerka Theresa May pismom obavijestila o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjene Kraljevine za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018. godine.
 
Dodao je da je ova odluka rezultat razgovora dvoje premijera, ali i susreta s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Ujedinjene Kraljevine Davidom Davisom prilikom njegovog nedavnog posjeta Zagrebu.
 
"Cijeli proces Brexita neće imati posljedice kad je riječ o hrvatskim državljanima, oni će imati tretman kao i oni koji su u Europskoj uniji desetljećima prije nas, a to je bio naš važan politički cilj", zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković