Predsjednik Vlade Tihomir Orešković na sastanku Europskog vijeća

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/28 lipnja/EV.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, u utorak navečer, nakon radne večere članova Europskog vijeća dao je izjavu za medije. 

Opisujući razgovore tijekom večere na sastanku čelnika Europske unije, predsjednik Vlade rekao je da je da je atmosfera na večeri bila pomalo tužna, te da je britanski premijer upoznao europske kolege s britanskom situacijom nakon referenduma.
 
„Premijer Cameron večeras je pojasnio glavne razlike koje su presudile na referendumu. To je bilo pitanje migracije. Britanci htjeli imati kontrolu tako da sami mogu odlučiti koga će pustiti u zemlju i to je možda bio ključni faktor", rekao je predsjednik Vlade Orešković.

Predsjednik Vlade dodao je da britanski premijer neće aktivirati članak 50., odnosno da neće poslati službenu obavijest Europskoj uniji  kojom bi započeli pregovori o uvjetima odlaska nego će se čekati do izbora novog čelnika Konzervativne stranke i novog premijera, što bi se trebalo dogoditi 9. rujna. Uz to, istaknuo je kako je premijer Cameron aktivirao tim koji će početi razmatrati modele koji su najbolji za Veliku Britaniju. 

„ Jedno od pitanja večeras je bilo jesu li Britanci bili spremni za ovu odluku – i nisu. Sada im treba vremena da se pripreme za pregovore“, istaknuo je predsjednik Vlade. 

Odgovarajući na pitanje novinara žele li Britanci i dalje pristup jedinstvenom tržištu, predsjednik Vlade je naglasio:“ Apsolutno, ali ovo je jedna obitelj, jedan brak koji je sada razoren. Sada će to biti završeno na jedan lijep način ili ružan način. Britanija bi na jedan način željela zadržati sve pozitivne aspekte koje imaju sada, ali to žele izvan Europske unije. Kroz pregovore ćemo vidjeti kakav će to model biti. Mislim da su im mnogi poručili da ne mogu imati i 'ovce i novce'“. 
 
Predsjednik Vlade Orešković novinarima je pojasnio da se stajalište Hrvatske oko otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 nije promijenilo i da to što Hrvatska traži, traže i druge članice.

"Što se nas tiče, ništa se nije promijenilo. Mi tražimo da Srbija ima iste uvjete koje je imala Hrvatska i druge članice", rekao je predsjednik dodajući da je riječ o tri uvjeta koji se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i suradnju s Haškim sudom.

"To traže i druge članice da se ispuni", završio je predsjednik Vlade Orešković. 

Foto: Europsko vijeće 


 

Pisane vijesti