Predsjednik Vlade Tihomir Orešković za BBC: Migrantska kriza zahtjeva europsko rješenje

Migrantska kriza tiče se cijele Europe i zahtijeva europsko rješenje, a Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom kako bi se transfer migranata balkanskom rutom odvijao glatko i humano, rekao je hrvatski predsjednik Vlade Tihomir Orešković u petak u izjavi za BBC.

Predsjednik Vlade Orešković dao je izjavu za BBC na rubu summita EU-a u Bruxellesu koji je posvećen migrantskoj krizi i pregovorima s Velikom Britanijom o redefiniranju njezinih odnosa s EU-om.

Govoreći o migrantskoj krizi, predsjednik Vlade je rekao da će fokus biti na sudjelovanju Turske kako bi se smanjio priljev migranata te NATO-a koji će pomoći u nadzoru Egejskog mora.
"Ovo mora biti europsko rješenje i zato uključujemo Turke i NATO te druge resurse (...)", kazao je.

Istaknuo je da Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom i da svakodnevno komuniciraju kako bi se transfer migranata balkanskom rutom odvijao glatko i humano.
"Ključna poruka iz perspektive migranata je da surađujemo kako bi se osiguralo da se transfer migranata kroz regiju odvija glatko i humano", kazao je predsjednik Vlade. 

Glede pregovora s Velikom Britanijom, predsjednik Vlade Orešković je kazao kako europski čelnici razumiju izazov s kojim je suočen britanski premijer David Cameron jer su Britanci podijeljeni i polovica ih želi ostati u EU, a polovica želi van.

"Shvaćamo važnost nalaženja rješenja koje će zadovoljiti Camerona i u isto vrijeme ostati unutar šireg okvira europskih ugovora", rekao je, dodajući da u ime svih članova Europskog vijeća može reći da su spremni ostati na summitu sve dok ne postignu takvo rješenje.

Na pitanje frustrira li ga što mora raspravljati o ovoj temi dok Hrvatska ima većih problema, kao što je migrantska kriza,  predsjednik Vlade Orešković je odgovorio niječno i dodao da svi razumiju izazove s kojima je suočena Velika Britanija, društvene i političke pritiske.

"Važno je da pronađemo rješenje jer mislim da posljedice nisu pozitivne ni za Veliku Britaniju i njezine stanovnike, niti za širu Europsku uniju", kazao je predsjednik Vlade. 

Predsjednik  Vlade Orešković je izrazio uvjerenost da će dogovor s Velikom Britanijom biti postignut, te je nadodao: "Vrlo sam optimističan, takav sam". 

Tekst: Hina 

Intervju predsjednika Vlade Republike Hrvatske možete pogledati na poveznici. 

Vijesti iz medija | Govori i izjave