Predsjednik Vlade: Tražimo rješenje za gužve na granicama i vjerujem da ćemo ga naći do početka turističke sezone

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/24 travnja/izjave 1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas, u hotelu Sheraton, na svečanom otvorenju „Tjedna EU fondova“, gdje je odgovarao i na pitanja novinara o aktualnim temama. 

Plenković je kazao da je „Tjedan EU fondova“ dobra prigoda da se kroz sljedećih pet dana predstave svi projekti i operativni programi te da se stavi naglasak na što učinkovitije povlačenje europskih sredstava u financijskoj perspektivi 2014.-2020., gdje Hrvatska ima osigurano 10,6 milijardi eura. Dodao je da je to jedna od bitnih zadaća na sjednicama Vlade.
 
„Pratimo apsorpcijsku mogućnost pojedinih resora“, rekao je Plenković.
 
Poručio je da će se raditi i na ojačavanju sposobnosti novih djelatnika, koji su obučeni za procesiranje natječaja, njihovu evaluaciju, pripremu projekata, a koji bi u konačnici trebali pomoći da Hrvatska ima što ravnomjerniji regionalni razvoj te da se približi standardu koji trenutno postoji na razini EU. Naglasio je da će ministrica Žalac predložiti, temeljem konzultacija s nizom resora, oko 600 ljudi u različitim agencijama i ministarstvima, pojasnivši da će 85 posto sredstava za plaće tih djelatnika biti financirano iz europskih fondova.
 
Govoreći o projektima na državnoj razini, koji će biti financirani sredstvima europskih fondova, predsjednik Vlade ocijenio da se Hrvatskoj otvara najveća mogućnost financiranja u području infrastrukture. Naveo je da su za Hrvatsku dobre vijesti glede financiranja Pelješkoga mosta, istaknuvši da je riječ o strateškom projektu, koji je će povezati dio Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske.
 
Premijer Plenković osvrnuo se i na gužve na granicama u kontekstu predstojeće turističke sezone. Naglasio je da Vlada kontinuirano razgovara sa svojim partnerima na razini Europske unije, od Komisije, Europskoga vijeća, do država članica. Podsjetio je da Uredba o Schengenu pooštrena zbog prijetnji terorizma u brojnim državama članicama. Pojasnio je da Uredba ima mogućnost derogacije i prelazak sa sustavih na ciljane kontrole, za što se zalagala i Hrvatska, koja je uz Mađarsku to i učinila. Rekao je da to očekuje i od Slovenije, koja to nije napravila u mjeri u kojoj je napravila Hrvatska.
 
„Razgovaramo sa svima kako bi objasnili koliko je turizam za nas bitan. Ne želimo da dođe do šteta u turističkoj sezoni i učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se to pitanje riješi“, istaknuo je Plenković.
 
Smatra da Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani te je ponovio da je za Hrvatsku ovo stanje neodrživo.
 
„Pripremili smo cjelovitu dokumentaciju, s točno evidentiranim satima trajanja za prelazak granice na pojedinim prijelazima. Tražimo rješenje i vjerujem da ćemo ga do početka turističke sezone naći“, zaključio je Plenković.
 
Upitan o proširenju istrage u „slučaju dnevnice“, predsjednik Vlade Plenković je odgovorio da istraga traje.
 
,,Kada smo utvrdili da postoje problemi koji su išli u smislu vremenske dinamike i dalje nakon Vlade u kojoj je radio gospodin Tomislav Saucha, odmah smo obavijestili DORH. Ne bih se miješao u istragu“, rekao je Plenković.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković