Predsjednik Vlade u Bratislavi na skupu Slovačke demokratske i kršćanske unije

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sudjelovao je u četvrtak u Bratislavi na konferenciji održanoj povodom pete obljetnice osnutka Slovačke demokratske i kršćanske unije (SDKU) te se sastao sa slovačkim premijerom Mikulašom Dzurindom i drugim čelnicima Europske pučke stranke.

ZAGREB/BRATISLAVA, 17. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sudjelovao je u četvrtak u Bratislavi na konferenciji održanoj povodom pete obljetnice osnutka Slovačke demokratske i kršćanske unije (SDKU) te se sastao sa slovačkim premijerom Mikulašom Dzurindom i drugim čelnicima Europske pučke stranke.

Kako je telefonski za Hinu kazao glasnogovornik Vlade Ratko Maček, premijer Sanader je odmah po dolasku u Bratislavu razgovarao sa svojim slovačkim kolegom Dzurindom.

Potom se obratio sudionicima konferencije na kojoj su sudjelovali bivši premijeri i ujedno vodeći ljudi stranaka demokršćanske opcije iz Estonije i Poljske.

Slovačku demokratsku i kršćansku uniju osnovao je 2000. Mikulaš Dzurinda, koji je dvije godine prije toga postao slovačkim premijerom, a danas je SDKU najsnažnija članica široke vladajuće koalicije u kojoj su uz nju još tri stranke.

Premijer Sanader sastao se i s vodećim ljudima Hrvatskog kulturnog saveza, krovne udruge Hrvata koji žive u Slovačkoj. Tom je prigodom predsjedniku Saveza Juraju Cvečku uručio odluku hrvatske Vlade o financiranju završetka izgradnje Hrvatskog kulturnog centra u Devinskom novom selu nadomak Bratislave sa 150.000 eura.

Riječ je o zgradi u kojoj će biti smješten Hrvatski muzej, a za koju je i slovačka vlada izdvojila 150.000 eura.

Po Mačekovim riječima, dogovoreno je da će Hrvatski muzej 3. prosinca otvoriti premijeri Sanader i Dzurinda.

U Slovačkoj je početkom mjeseca u dvodnevnom službenom posjetu boravio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se, osim s domaćinom, slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem, sastao i s Dzurindom.

Dzurinda je i tom prigodom ponovio punu potporu Slovačke hrvatskim euroatlantskim težnjama i ponudio pomoć slovačkih stručnjaka hrvatskom timu za pristupne pregovore s EU-om.



Pisane vijesti