Predsjednik Vlade u Češkoj Republici

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader boravit će u petak i subotu, 5. i 6. prosinca 2008. godine, u posjetu Češkoj Republici. Prvog dana svog posjeta Češkoj premijer Sanader će u poslijepodnevnim satima otvoriti Hrvatski dom u mjestu Jevišovka, nedaleko Brna, koji je namijenjen okupljanju i kulturnim aktivnostima pripadnika hrvatske manjine u Češkoj, te djelovanju memorijalno-dokumentacijskog centra. Vlada Republike Hrvatske je, na sjednici održanoj 17. srpnja 2008. godine, prihvatila Darovni ugovor s Udrugom građana hrvatske narodnosti – hrvatskom manjinom Južne Moravske, kojim je, u svrhu kupnje zgrade u kojoj će djelovati Hrvatski dom, hrvatskoj manjini dala financijsku potporu.
Nakon toga će u Pragu češki premijer Mirek Topolánek za premijera Sanadera prirediti radnu večeru, tijekom koje će biti riječi o iznimno dobrim odnosima Hrvatske i Češke Republike, te o aktivnostima u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kao i skorašnjem šestomjesečnom češkom predsjedanju Unijom.
U subotu, 6. prosinca, će se predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice dr. sc. Ivo Sanader, na poziv predsjednika Vlade Češke Republike i predsjednika Demokratske građanske stranke (ODS) Mireka Topoláneka, obratiti sudionicima kongresa ODS-a, koji se održava u Pragu. Potom će hrvatski premijer posjetiti i Češki tehnički fakultet gdje će otkriti bistu i prigodno govoriti o djelovanju nobelovca Vladimira Preloga.


Program, petak, 5. prosinca 2008:

17.00 Dolazak predsjednika Vlade RH dr. sc. Ive Sanadera u Jevišovku
Otvaranje Hrvatskog doma
Govor predsjednika Vlade RH dr. sc. Ive Sanadera
Otkrivanje natpisne ploče na zgradi Hrvatskog doma


Subota, 6. prosinca 2008:

09.30 Otvaranje kongresa ODS-a

Pozdravni govor Mireka Topoláneka, predsjednika Vlade Češke Republike i predsjednika ODS-a
Pozdravni govor dr. sc. Ive Sanadera, predsjednika Vlade Republike Hrvatske
(očekuje se da će premijer Sanader govoriti između 10.00 i 11.00 sati)


13.00 Otvaranje biste nobelovcu Vladimiru Prelogu
Prag, Kemijsko-tehnološki fakultet, Tehnička 5




Najave