Predsjednik Vlade u Davosu: Moramo voditi računa o socijalnom aspektu i svim posljedicama globalizacije i integracije

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/26 siječnja/WEF.jpg

Drugi dan sudjelovanja na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković započeo je sastankom s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem. 

Uoči početka rasprave na temu „Ubrzavanje dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana“, koja je upravo u tijeku, predsjednik Vlade u izjavi za novinare rezimirao je svoje dosadašnje aktivnosti u Davosu.
 
Jučer je održao niz bilateralnih sastanaka s brojnim državnicima i vodećim ljudima multinacionalnih kompanija, a sudjelovao je i u dvije važne rasprave.
 
Prva rasprava odnosila se na globalno upravljanje, geopolitičke izazove, gospodarska i socijalna pitanja, a u njoj su sudjelovali ključni čelnici međunarodnih institucija i brojni državnici.
 
„Sasvim je jasno da u daljnjoj fazi globalnoga upravljanja i multilateralne suradnje moramo voditi računa o principima slobode tržišta, ali i o socijalnom aspektu i svim mogućim posljedicama globalizacije i integracije“, naglasio je predsjednik Vlade. 
 
Druga rasprava, koja se odnosila na budućnost Europe, po sudu predsjednika Vlade bila je dosta optimistična, pogotovo u odnosu na raspravu održanu na istom forumu prije godinu dana u ozračju izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.
 
„Sada se ta situacija nastoji prihvatiti i njome upravljati, a dolazak predsjednika Macrona koji širi euro-entuzijazam, uz ponovno učvršćenje pozicije kancelarke Merkel, po meni znači jednu stabilnost europskoga projekta i šansu za Hrvatsku da sa svojim ambicijama postane dio tješnje integracije i nađe svoje čvrsto mjesto na političkoj karti Europe“, poručio je.
 
Predsjednik Vlade jučer je razgovarao, između ostalih,  s nekoliko europskih čelnika, grčkim premijerom Ciprasom, albanskim premijerom Ramom, ukrajinskim predsjednikom Porošenkom. Osim bilateralne suradnje, teme tih sastanaka bile su europske ambicije Albanije, jačanje jadransko-jonske suradnje s Grčkom te situacija u Ukrajini i napori za mirnu reintegraciju i približavanje Europskoj uniji.
 
Poslijepodnevni dio bio je posvećen sastancima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s vodećim ljudima nekoliko multinacionalnih kompanija.
 
„Dogus grupa i dalje nastavlja ulaganja u Hrvatsku, Booking.com svojim je aktivnostima kao platforma pridonio većem dolasku turista u Hrvatsku, Google želi biti partner hrvatskoj IT industriji, a velika farmaceutska kompanija La Roche želi suradnju s hrvatskim zdravstvenim sustavom“, rezimirao je Plenković.
 
Također, jučer se sastao s predsjednikom Europske investicijske banke, Wernerom Hoyerom, koja je u Hrvatsku uložila 5 milijardi eura i pomaže u pripremi i u realizaciji projekata.
 
Predsjednik Vlade najavio je da će u današnjoj raspravi posvećenoj europskoj budućnosti zemalja jugoistočne Europe, zajedno s bugarskim premijerom Borisovom koji je predsjedavajući Europskog vijeća,  uputiti poruke podrške uoči objavljivanja nove strategije Europske komisije o proširenju. 
 
U tom je kontekstu kazao da Europa više brzina postoji i danas i naglasio kako je važno da svaka članica odabere put kojim želi ići.
 
„Smatram da je za Hrvatsku, s obzirom da smo zadnja članica, na našu veličinu i naše reformske ambicije, dobro da budemo u tješnjem krugu europskoga projekta i zato želim da i aktivnosti Vlade budu usmjerene ka ostvarivanju tih ciljeva“, poručio je predsjednik Vlade. 


Foto: World Economic Forum

Pisane vijesti | Andrej Plenković