Predsjednik Vlade u Dubrovniku: Produljenje sezone jedna je od osnovnih zadaća Strategije održivog turizma u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Dubrovniku sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i gradonačelnicima i načelnicima drugih gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije.  

 

Razgovarali su o projektima važnim za razvoj juga Hrvatske, gospodarstvo, bolju prometnu povezanost i kvalitetniji život stanovnika tog dijela Hrvatske. 

Također, kazao je predsjednik Vlade, bilo je riječi i o pitanjima koja se odnose na granične prijelaze i Pelješki most te cestovnim pravcima koji bi olakšali gužve u ljetnim mjesecima. Najavio je da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provesti odgovarajuće studije i pronaći prometna rješenja za prometne čepove tijekom sezone.

Predsjednik Vlade naveo je da je ova turistička sezona bila izvrsna i za Dubrovačko-neretvansku županiju. 

„Dubrovnik je grad u kojem imamo najvišu kvalitetu turističke ponude i sigurno može biti primjer drugima“, istaknuo je. 

Dodao je da je važno dalje razvijati koncept kongresnoga turizma u Dubrovniku te i na taj način jačati tu destinaciju i produljiti sezonu. Pritom je napomenuo da je produljenje sezone jedna od osnovnih zadaća Vladine Strategije održivoga turizma u Republici Hrvatskoj. 

Razgovarali su i o boljoj povezanosti otoka. 

„Održavamo vrlo kvalitetnu i dinamičnu interakciju sa svim jedinicama područne i lokalne samouprave“, naglasio je predsjednik Vlade i dodao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije i njenih gradova i općina Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave. 

„Poruka fiskalne decentralizacije nije samo deklaratorna nego i vrlo konkretna“, poručio je predsjednik Vlade.  

U tom je kontekstu najavio da će se u Šibeniku u petak održati sastanak članova Vlade sa svim županima. 

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić najvažnijim je izdvojio tri zaključka sastanka. Prvi je da projekt izgradnje Pelješkoga mosta ide dalje i da se uskoro očekuje izbor izvođača radova. Drugi da se Trgovački sud vraća u Dubrovnik, a treći Vladina potpora inicijativi za kongresni centar u Dubrovniku. 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zahvalio je predsjedniku Vlade na brojnim mjerama usmjerenim ka rješavanju problema Dubrovčana. Pri tom je istaknuo rješavanje brojnih problema Hrvatske pošte u Dubrovniku te dodao da je sustav unaprjeđen i značajno poboljšan. 

Drugom važnom temom istaknuo je pitanje Croatia Airlinesa i izrazio nadu da će se i ti problemi uskoro riješiti. 

Izrazio je zadovoljstvo i činjenicom da će Vila Čingrija uskoro postati vlasništvo Grada Dubrovnika, kao i pokretanjem procedure za prijenos vlasništva Ljetnikovca Kaboga. 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković