Predsjednik Vlade u Livnu: Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/5 rujna/BiH/Livno/Livno1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske.

U pratnji predsjednika Vlade su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić. 
 
Posjet je započeo u Livnu, sastankom s načelnikom Općine Livno Lukom Čelanom, a nakon sastanka predsjednik Vlade posjetio je Srednju strukovnu školu Silvije Strahimir Kranjčević i obišao izvedene radove koje je sufinancirala Vlada Republike Hrvatske. 
 
Istaknuo je kako mu je ovo sedmi put od kada je predsjednik Vlade Republike Hrvatske da posjećuje Bosnu i Hercegovinu. 
 
„Ta činjenica potvrđuje, ne samo deklaratorno, da je Bosna i Hercegovina naša najvažnija prijateljska i susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprijediti i gospodarsku suradnju i politički dijalog“, dodao je predsjednik Vlade. 
 
„Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini“, naglasio je. 
 
Naveo je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano objavljuju natječaje za brojne projekte, kako bi na konstruktivan način poduprli identitet i omogućili i razvoj i opstanak Hrvata u BiH. 
Jedan od takvih projekata je i potpora Srednjoj strukovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević koju je predsjednik Vlade upravo obišao. 
 
Kazao je da je u protekle dvije godine za razne projekte dodijeljeno preko 6 milijuna kuna. Najavio je da će Vlada kroz proračunske okvire nastojati u budućnosti povećati sredstva Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, prvenstveno za financiranje projekata. 
 
„Dugoročno ta sredstva moraju biti jedna potporna snaga koja pokazuje konzistentnu i konkretnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini“, naglasio je. 
 
Kazao je da je problem demografske revitalizacije istovjetan i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. 
 
„Moramo učiniti sve da se omogući uključivanje na tržište rada, nova radna mjesta i revitalizacija gospodarstva jer je bez toga teško opstati u određenim krajevima“, upozorio je predsjednik Vlade. 
 
Na upit novinara, predsjednik Vlade osvrnuo se i na izgradnju Pelješkoga mosta. Rekao je da je, u kontekstu svog posjeta BiH, telefonski razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, s kojim ima kontinuiran dijalog i izvrsnu komunikaciju i suradnju. 
 
„Ponavljam još jednom, Pelješki most gradit će se na hrvatskom teritoriju, to je ono što je najvažnije. To je, individualno gledajući, najveći pojedinačni projekt koji će biti sufinanciran sredstvima iz europskoga proračuna. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usuglašavana na stručnoj razini. Ako bilo što još treba pojasniti našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, sve nadležne službe će to napraviti. Taj će projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom Hrvatske biti izrazito koristan i za Bosnu i Hercegovinu jer će tijekom sezone olakšati veliki pritisak i gužve koje nastaju i zagušuju turizam u Neumu“, poručio je predsjednik Vlade. 
 
Načelnik Općine Livno Luka Čelan zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na potpori u realizaciji projekata koji su važni  za ovaj kraj.

Pisane vijesti | Andrej Plenković