Predsjednik Vlade u Međimurju: Hrvatska je napravila ogroman skok po lakoći poslovanja, ali je ostala socijalna država

Slika /Vijesti/2015/listopad/27 listopada/ObjavaWEB.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Međimurskoj županiji gdje je posjetio gospodarsku zonu u Svetom Martinu na Muri. 

Nakon obilaska uspješnih tvrtki Polycan Aerosols d.o.o, DIZ-CNC d.o.o. i CNC-obrada metala d.o.o. te tvrtke Vnuk d.o.o., predsjednik Vlade okupljenim je  novinarima rekao da je to jedna sjajna priča zbog koje tamošnji radnici više neće odlaziti na rad u druge zemlje.

Komentirao je i, u tom trenutku još neslužbenu, informaciju da je prema izvješću Doing Business 2016. Svjetske banke,  Republika Hrvatska po lakoći poslovanja napredovala sa 65. na 40. mjesto na ljestvici, između 189 zemalja svijeta, što je skok od 25 mjesta u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Premijer Milanović podsjetio je da je 2011./2012. godine,  kad je preuzeo odgovornost, Hrvatska na toj ljestvici bila na 85. mjestu. „To je ogroman skok“, kazao je, „samo u zadnjoj godini za 25 mjesta. To su podaci Svjetske banke. Uvijek sam bio pomalo skeptičan prema takvim podacima, pa ni sada neću biti euforičan, ali ti su podaci mjerljivi. Skočiti u jednoj godini  na 40. mjesto od 189 država u svijetu koje su mjerene - mogu samo reći da nam je cilj da u sljedeće četiri godine dođemo među prvih deset država u Europi i dvadeset u svijetu. Upravo tako rastemo, tim pravcem idemo. To nije metodologija moje Vlade, to je metodologija Svjetske banke prema kojoj smo mi u četiri godine došli s 85. na 40. mjesto u svijetu između gotovo dvije stotine država. To je dobro.“

Predsjednik Vlade Zoran Milanović potvrdio je da je to moguće uz pomoć uspješnih gospodarstvenika kakve je danas posjetio,  i turizma. „Hrvatska je danas bolja za posao, ali je važno da je  i dalje socijalna država.  U Hrvatskoj se i dalje brine o slabijima. Ima država koje su jako dobre za biznis, ali su brutalne prema svojim građanima. Hrvatska je jedan balans, jedna ravnoteža“ zaključio je.

Hrvatska je ovim skokom, četrdesetim mjestom između 189 zemalja, dostigla grupu u kojoj su Češka i Japan, dok je iza sebe ostavila, primjerice, Mađarsku, Belgiju, Italiju, a napravljen je i značajan odmak od zemalja regije. Najveći je pomak zabilježen iz područja Prekograničnog trgovanja u kojem se Hrvatska nalazi na prvome mjestu, čime se, u tom dijelu indeksa, pomakla za ukupno 85 mjesta. Slijedi područje Dobivanje građevinskih dozvola sa skokom od 49 mjesta, Rješavanje trgovačkih sporova sa 44 mjesta, Zaštita manjinskih ulagača s pomakom od 33 mjesta  te Uknjižba vlasništva sa skokom od 32 mjesta.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija | Zoran Milanović