Predsjednik Vlade u Mostaru: Utvrđivanje istine iz vremena ratnih zbivanja važno je za pomirbu između svih naroda u BiH

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/6 rujna/Bolnica Mostar.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković drugog dana posjeta Bosni i Hercegovini obišao je Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova sa zadaćom prikupljanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. 

Vlada Republike Hrvatske, kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, za projekte u okviru Centra u 2016. i 2017. godini izdvojila je 350.000,00 kuna. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je rad Centra važan za utvrđivanje istine iz vremena ratnih zbivanja, osobito istraživanje ratnih zločina. Ovakve centre predsjednik Vlade ocijenio je izuzetno korisnim i za utvrđivanje istine, ali i za proces pomirbe između svih naroda u Bosni i Hercegovini. 
 
Ravnatelj Centra Željko Raguž, zahvalivši predsjedniku Vlade Plenkoviću na dolasku i Vladi RH na potpori, kazao je da Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, u suradnji sa sličnim institucijama u BiH, nastoji pridonijeti istraživanju Domovinskog rata na objektivan način. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je da je ovo sedmi put da posjećuje Bosnu i Hercegovinu u mandatu, što govori koliko je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj važna te je izrazio potporu hrvatske Vlade reformskim naporima u toj zemlji. Upitan kako odgovara na neke kritike da tijekom svog posjeta Bosni i Hercegovini nije došao u Sarajevo, predsjednik Vlade ustvrdio je da je njegov prvi službeni posjet, nakon što je postao predsjednik Vlade, bio upravo Sarajevu. 
 
Tada je s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem dogovorio zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja je održana u srpnju u Sarajevu, s 50 točaka dnevnog reda.
 
„Činjenica da sam ja, otkad sam premijer, sedmi put u Bosni i Hercegovini govori koliko je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj važna i koliko podupiremo reformske napore. Želimo rješavati otvorena pitanja, ali prije svega afirmativan pristup čvrste podrške i razumijevanja koji sam gajio u različitim drugim ulogama prije nego sam postao predsjednik Vlade. Imamo jedinstven stav i na tome ćemo raditi. Prekjučer sam razgovarao s kolegom Zvizdićem, naša je komunikacija kontinuirana i sve što radimo radimo u suglasju i s najboljim namjerama“, kazao je Plenković. 
 
Upitan kakvu presudu Haaškog suda očekuje u suđenju šestorici za ratne zločine u BiH, koja je predviđena u studenom, predsjednik Vlade kazao je kako vjeruje da su svi argumenti izneseni, naglasivši kako ne želi prejudicirati  stavove suda.  
 
Osvrnuo se i na ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama dijela kompanije iz koncerna Agrokor. Kazao je kako se radi o normalnom procesu jer je nemoguće dobiti kredit, a da za to nema nekakvog osiguranja. 
 
„Kada se oformila izvanredna uprava bilo je jasno da je ključni trenutak novo povjerenje, a novo povjerenje je doneseno novim zakonom i postavljanjem izvanredne uprave i, u vrlo kratkom roku, omogućavanjem da kompanija u takvim poteškoćama dobije nove vjerovnike i svježe financiranje. Od tog su svježeg financiranja namireni mnogi dugovi prema dobavljačima i OPG-ovima i svima drugima koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. I to je normalan proces, jer ne znam tko bi to dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje“, pojasnio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade posjet Bosni i Hercegovini završio je obilaskom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Zahvalio je ravnatelju bolnice, doktoru Anti Kvesiću, koji ga je upoznao s aktivnostima bolnice i Medicinskog fakulteta u Mostaru, a koje je ocijenio izuzetno važnim za zdravstvenu zaštitu ljudi koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

„Vlada Republike Hrvatske i u proteklim godinama nalazila je način da podrži određene projekte. Vjerujem da ćemo u okviru naše šire suradnje i potpore naći načina da pomognemo u rješavanju određenih financijskih pitanja“, poručio je predsjednik Vlade.
Čestitao je na 20. godina medicinskog fakulteta te na kontinuiranom inzistiranju na izvrsnosti, stručnosti i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u Mostaru. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković