Predsjednik Vlade u Muzeju Dražena Petrovića

Premijer Ivo Sanader sa suradnicima obišao je danas radove na uređenju Memorijalnog centra Dražena Petrovića, najboljeg hrvatskog košarkaša i reprezentativca koji je tragično stradao u prometnoj nesreći 1993. godine.

PREMIJER SANADER OBIŠAO RADOVE NA UREĐENJU MUZEJA DRAŽENA PETROVIĆA

ZAGREB, 20. ožujka 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader sa suradnicima obišao je danas radove na uređenju Memorijalnog centra Dražena Petrovića, najboljeg hrvatskog košarkaša i reprezentativca koji je tragično stradao u prometnoj nesreći 1993. godine.

Uređenje centra koji se nalazi na Trgu Dražena Petrovića u Ciboninom tornju financira Zaklada Dražena Petrovića, a pomogli su ga i Vlada i Grad Zagreb. Do sada je u uređenje uloženo 3,5 milijuna kuna, a za potpuno dovršenje potrebno je osigurati još četiri milijuna kuna.

Otvorenje se očekuje 7. lipnja na 13. obljetnicu Draženove tragične pogibije.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo dosad učinjenim i suradnjom sa Zakladom, obitelji Petrović i Gradom Zagrebom dodao da je potrebno učiniti sve kako bi muzej bio na vrijeme dovršen pa je dogovoreno da će država izdvojiti 2,5 milijuna, a ostatak dati Grad. Grad Zagreb je do sada već dao 2,7 milijuna kuna, a država pola milijuna, rekao je Sanader. Hrvatska je dužna omogućiti otvaranje Muzeja jednom od velikana hrvatskog i svjetskog sporta Draženu Petroviću, rekao je Sanader.

Napomenuo je da će Vlada već u srijedu prebaciti prvi milijun kuna na račun Zaklade kojim će se se uplatiti avans za multimedijalnu opremu. Svrha muzeja nije samo odavanje počasti Draženu Petroviću za sve što je učinio, nego i da mlađim naraštajima kažemo koja je veličina bio Dražen i kolika je snaga i vrijednost sporta, kako bi im bio nadahnuće i poticaj, rekao je Sanader .

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić reka je da će ukupni troškovi uređenja muzeja biti oko milijun eura i da je najbitnije da se on dovrši do obljetnice Draženove pogibije 7. lipnja i izrazio je uvjerenost da će tada biti i otvoren za posjetitelje. Također je najavio da će uskoro početi uređenje Trga Dražena Petrovića na kojem se muzej nalazi.

Draženova majka Biserka Petrović također je rekla da očekuje što skorije otvorenje muzeja.

Upitan za komentar stajališta obitelji Kostelić da ne želi doček zbog stalnog korištenja uspjeha Janice i Ivice u političke svrhe, premijer Sanader je rekao da to razumije i da bi i on učinio isto na njihovom mjestu.

Protiv sam bilo kakvog uplitanja politike u sport. Sport mora biti lišen politike, a politika mora dati potporu (sportu) kroz zakonodavni okvir i zato je iznimno važno da smo zakon o sportu nakon javne rasprave uputili u Hrvatski sabor i da je proceduri. Mislim da će to biti velik iskorak za hrvatski sport, rekao je premijer Sanader.

U ime Vlade čestitao je najboljoj hrvatskoj skijašici Janici Kostelić na sjajnom uspjehu i postavljenom rekordu osvojenih bodova u Svjetskom skijaškom kupu, na velikoj sezoni njoj i Ivici Kosteliću.



Pisane vijesti