Predsjednik Vlade u Sofiji na sastanku na vrhu „EU – zapadni Balkan“ i neformalnom susretu Europskoga vijeća

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku na vrhu „EU – zapadni Balkan“ koji će uz čelnike država članica Europske unije okupiti i čelnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.
 
Domaćin sastanka bit će predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, a sastankom će predsjedati predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 
Sastankom na vrhu nastoji se potvrditi predanost Europske unije partnerima sa zapadnog Balkana te daljnjem proširenju i istaknuti pripadnost država regije europskoj obitelji.
 
Također, cilj je sastanka ojačati veze u pogledu infrastrukture, prometa, digitalne povezanosti te osigurati snažniju suradnju u pitanjima sigurnosti, migracija, i izgradnje dobrosusjedskih odnosa.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na Okruglom stolu na temu „Dijalog sa zapadnim Balkanom: Stvaranje regije rasta, sigurnosti i povezivosti na putu prema Europi“ u organizaciji Wilfred Martens centra za Europske studije i Europskog vijeća za vanjske odnose.
 
Uoči sastanka na vrhu, održat će se neformalni susret čelnika EU, kao dio Programa čelnika, koja će biti usmjerena na digitalnu Europu, istraživanje i inovacije.  
 
 
 
Program, srijeda, 16. svibnja:
 
13.00               Okrugli stol na temu „Dijalog sa zapadnim Balkanom: Stvaranje regije rasta, sigurnosti i povezivosti na putu prema Europi“ u organizaciji Wilfred Martens centra za Europske studije i Europskog vijeća za vanjske odnose (Nacionalna palača kulture, Bulevar „Bulgaria“ 1463)
                       
                        Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na Okruglom stolu sudjelovat će predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, predsjednica Međunarodnog europskog pokreta i zastupnica u Europskog parlamentu Eva Maydell i predsjednik Wilfred Martens centra za Europske studije Mikuláš Dzurinda.
 
 
14.10               Susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Boykom Borissovim
 
 
16.00               Sastanak na vrhu Europske pučke stranke (Rezidencija Boyana, Vitoshko Iale 16)
 
18.30               Završetak sastanka
 
19.30               Neformalni susret čelnika Europske unije na temu „Digitalizacija i inovacije“ (Sofia Tech Park, Bulevar Tsarigradsko Shose 111)
 
 
Četvrtak, 17. svibnja:
10.00               Plenarna sjednica sastanka na vrhu „EU – Western Balkans na temu: Povezivost (Nacionalna palača kulture, Bulevar Bukgaria 1463)
 
13.00               Završetak plenarne sjednice
 
13.05               Zajednička fotografija
 
13.15               Radni susret na temu: Rješavanje zajedničkih izazova
 
15.10               Mogućnost izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Najave