Predsjednik Vlade u Tallinnu: Moramo iskoristiti sve prednosti suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/29 rujna/23537702388_3dee8cf716_k (1).jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas u Tallinnu na Neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica Europske unije o digitalnoj budućnosti Europe.

Sinoć je predsjednik Vlade Plenković sudjelovao na neformalnoj večeri kojom je predsjedao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a na kojoj su čelnici EU-a razmijenili mišljenja o najvažnijim izazovima pred Europskom unijom. Predsjednik Vlade u današnjoj je izjavi za medije kazao da su šefovi država i vlada sinoć razgovarali o pristupu kako, u kontekstu Brexita i na tragu zaključaka usvojenih u Rimu, unijeti novo povjerenje i novi entuzijazam u europske ideje i europske politike.
 
„Stav je Hrvatske da moramo napraviti puno više na demokratskom legitimitetu europskih institucija, snažnijoj promociji europskih politika i konkretnih učinaka redistribucijske snage europskoga proračuna na naše građane te sagledati globalnu ulogu Europske unije u  ovim kompleksnim okolnostima“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Dodao je kako nitko realno ne zagovara bilo kakve nove promjene temeljnih ugovora ili institucionalne promjene, već da se na temelju postojećih ugovora izvuče maksimalno za europski projekt.
 
Uoči početka sastanka na vrhu, predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros se u Tallinnu sastao sa saveznom kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel. Novinare je zanimalo kakav je stav Njemačke o odnosima Hrvatske i Slovenije nakon arbitraže.
 
Predsjednik Vlade ponovio je da Hrvatska želi sa Slovenijom razgovarati o otvorenom pitanju granice.
 
„Slovenija želi provedbu arbitraže, mi želimo bilateralne razgovore, i to je ono što sam vrlo jasno objasnio kancelarki Merkel. Zatražio sam od nje i od drugih aktera u Europskoj uniji razumijevanje da je riječ o pitanju koje prije svega regulira međunarodno pravo i da ga dijalogom između dvije susjedne zemlje trebamo i možemo rješavati. Ne želimo jednostrane poteze bilo koje strane, a mi ih sami ne radimo. Spremni smo i otvoreni za rješavanje tog pitanja koje, realno gledajući, na široj europskoj agendi nije pitanje oko kojega se stvara drama“, naglasio je Plenković.
 
Pojasnio je da se arbitražna presuda, čak i da nije bilo nikakvih problema, ne može provesti bez privole obiju strana. „Dakle, jedino što je moguće je civilizirani i argumentirani dijalog Hrvatske i Slovenije i mi se za to zalažemo, bez ikakvih ucjena i bez blokada. To nije refleks koji Hrvatska ima prema bilo kojoj susjednoj zemlji i to očekujemo i od drugih. Nismo mi ti koji su kompromitirali arbitražni postupak“, napomenuo je Plenković i dodao da će Vlada štititi hrvatske nacionalne interese u svim aspektima, od međunarodnih do ekonomskih i financijskih.
Sastanak na vrhu u Tallinnu o digitalnoj budućnosti trebao bi biti platforma za pokretanje rasprava na visokoj razini o planovima za digitalne inovacije kako bi se Europi omogućilo da narednih godina ostane globalna predvodnica tehnološkog napretka i digitalnog razvoja. U tom je kontekstu predsjednik Vlade rekao da je Estonija napravila sjajan iskorak u digitalnoj ekonomiji. Dodao je kako i Hrvatska u tom smislu čini napredak, podsjetivši na projekt e-Recept koji nemaju mnoge zemlje.
 
„Moramo pojačati i državnu upravu i pravosuđe i ostale usluge na način da se angažman naših građana što više rastereti i da budemo brži i učinkovitiji na tragu onoga što nam informacijska i komunikacijska tehnologija 21. stoljeća omogućuje“, kazao je Plenković.
 
Najavio je da će se na marginama summita u Tallinnu sastati i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom..
 
Na novinarski upit, predsjednik Vlade osvrnuo se i na temu Agrokora. Ponovno je naglasio kako nema govora ni o kakvom pritisku Vlade, poručivši da se Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku mogao aktivirati samo uz privolu, ne samo vlasnika nego i ostalih članova Uprave.
 
„Ne bi bilo dobro da sada nakon šest mjeseci dođe do kolektivne amnezije i da se zaborave realnosti u kojima je kompanija u tom trenutku bila, kao i posljedice koje je domino efekt trebao izazvati na hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav“, rekao je Plenković.
 
Podsjetio je da je na jučerašnjoj sjednici Vlade vrlo jasno objasnio koji su scenariji bili na stolu.
 
„Odabrali smo ovaj scenarij koji je po meni bio jedini ispravan. Činjenica da kompanija funkcionira, da je turistička sezona bila odlična, da su radna mjesta sačuvana, da su OPG-ovi isplaćeni, da se dobavljači isplaćuju, meni daje pravo za zaključak da je ono što smo napravili bilo ispravno i dobro. Ključno je da se proces restrukturiranja nastavi i dovede do nagodbe“, zaključio je Plenković.

Foto: Vlada RH / EU2017EE

Pisane vijesti | Andrej Plenković