Predsjednik Vlade: U trajanju našeg mandata ugovoreno 5,5 milijardi kuna projekata za Slavoniju, Baranju i Srijem

Slika /Vijesti/2018/02 veljača/24 veljače/3.jpg

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, održana je danas u Virovitici 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, čije su glavne teme gospodarstvo i poljoprivreda.

Na sjednici su sudjelovali i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade kazao je da se od zadnjeg sastanka nastavilo s aktivnostima iz niza resora, ali i važnim zakonodavnim aktivnostima. Podsjetio je da je Vlada predložila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o sustavu strateškoga planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju.

Naglasio je i da je Vlada započela rad na  Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. "Prije dva tjedna održan je prvi koordinativni sastanak na kojem smo dogovorili dinamiku rada i uključivanje jednog šireg broja institucija", dodao je.

Govoreći o regionalnom razvoju, predsjednik Vlade ocijenio je da Hrvatska kao nova članica Europske unije treba u punini osjetiti koristi redistribucijske snage europskoga proračuna i poboljšati apsorpciju europskih sredstava, ustvrdivši da su kohezijska i poljoprivredna politika temeljne za regionalni razvoj.

"Važno je da smo od listopada 2016., u trajanju našeg mandata, ugovorili 5,5 milijardi kuna projekata koji se odnose na Slavoniju, a od našeg zadnjeg sastanka čak pola od tog iznosa. Ukupno smo uduplali broj ugovorenih projekata za Slavoniju, Baranju i Srijem. To je dokaz posvećenosti, angažmana i operativnog rada svih institucija, a osobito Vlade", poručio je predsjednik Vlade.

Ministrica regionalnoga razvoja i fonda Europske unije kazala je da će se nastaviti aktivnosti na izradi Razvojnog sporazuma za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojem je cilj usuglasiti prioritete razvoja državne i županijske razine, odrediti strateške projekte te utvrditi financijska sredstva za provedbu tih projekata.

Najavila je i suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa Svjetskom bankom kroz sklapanje Sporazuma o savjetodavnim uslugama (RAS sporazum), kojim će se utvrditi razvojna dijagnoza za pojedina područja u Slavoniji, što će omogućiti određivanje razvojnih investicija i strateških projekta regionalnoga razvoja koji će biti financirani sredstvima iz EU fondova.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić naglasila je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kontinuirano radi na pripremi akata kojima će se potaknuti ulaganja i poduzetništvo kao nositelje gospodarskog napretka Republike Hrvatske. U tom kontekstu, spomenula je Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Rekla je da se primjenom odredbi ovog zakona očekuje veći broj projekata koji će biti proglašeni strateškima, pa tako i na području Slavonije, Baranje i Srijema. "Vjerujemo da će se to odraziti na povećanje zaposlenosti, uvođenje ili razvoj novih tehnologija te da će izravno ili posredno utjecati na životni standard u županijama Slavonije, Baranje i Srijema", naglasila je potpredsjednica Dalić.
 
Navela je i da je dodijeljeno 348 potpora ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava 445 milijuna kuna po svim do sada objavljenim natječajima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta s područja Slavonije.

Ministar Tomislav Tolušić govorio je o provedenim i planiranim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede vezano uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Najavio je da će se okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. -2020. sufinancirati povoljni krediti i jamstva za poljoprivrednike s kamatnim stopama između 0,1 i 1,5 posto, objavit će se natječaji u vrijednosti od 3,75 milijardi kuna, a financirat će se i novi projekti navodnjavanja u suradnji s županijama i Hrvatskim vodama. 

Kazao je i da će udvostručiti iznos potpora malih vrijednosti za preradu drva i proizvodnju namještaja, a slatkovodno ribarstvo poticat će se putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo objavom niza novih natječaja.

Ministar je rekao i da će Ministarstvo poljoprivrede objaviti u 2018. godini sve potrebne pravilnike i osigurati potvrde od Europske komisije za usvajanje novog Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković