Predsjednik Vlade u Turkmenistanu sudjelovao na primopredaji novog broda izgrađenog u Uljaniku

  • Slika /Vijesti/2014/Prosinac/5 prosinac/turkmenistan-glavna.jpg

Nakon razgovora predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Turkmenistana, održan je i sastanak dvaju izaslanstava, na kojemu je,  s hrvatske strane uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske, bio i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te hrvatski gospodarstvenici: Gianni Rosanda, predsjednik Uprave Uljanika, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrija  i Joško Mikulić, predsjednik Uprave Viadukta.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Turkmenistana zajedno  s izaslanstvima, potom su sudjelovali na svečanoj ceremoniji primopredaje broda Berkarar u Međunarodnoj luci Turkmenbaši. Brod Berkarar izgrađen je u pulskom brodogradilištu Uljanik i prvi je od dva broda koje je Uljanik ugovorio i izgradio za turkmenskog naručitelja. Riječ je o Ro-Pax trajektima za prijevoz kamiona. Isporuka drugog broda, Bagtyyar, predviđena je za proljeće 2015. godine.


„Hrvatski partneri su spremni na suradnju s Turkmenistanom u bilo kojoj grani u kojoj postoji potreba za razmjenom iskustava i tehnologija“, kazao je premijer Milanović, dok je turkmenistanski predsjednik naglasio da su dvije zemlje odlučne prijateljske odnose i međudržavnu suradnju podignuti na viši stupanj. Među sektorima trgovinsko-gospodarske suradnje koji se dinamično razvijaju, predsjednik Berdimuhamedov je naveo toplinsko-energetski i transportno-komunikacijski sektor. Također, pružaju se nove mogućnosti s obzirom na velike planove Turkmenistana za razvoj turizma, konkurentnog domaćeg prometnog kompleksa i lučke infrastrukture.  Istaknuvši veliko iskustvo Hrvatske u razvoju djelotvorne i isplative turističke industrije, predsjednik Berdimuhamedov je izrazio zanimanje za daljnje produbljenje kontakata i  u tom smjeru.


U posao isporuke broda Berkarar aktivno je bila uključena i hrvatska gospodarska diplomacija koja je s turkmenskim i ruskim vlastima dogovorila uspješan tranzit broda do Kaspijskog mora, odnosno do Međunarodne luke Turkmenbaši. 



Pisane vijesti | Priopćenja | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Zoran Milanović