Predsjednik Vlade: Vlada će jačati partnerstvo između središnje razine vlasti i Grada Varaždina i Varaždinske županije

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/24 kolovoza/VŽ i KC/111.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas grad Varaždin.

U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli.
 
Tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s gradonačelnikom Grada Varaždina Ivanom Čehokom, županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, predsjednikom Gradskoga vijeća Damirom Habijanom, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem te zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskome saboru.
 
Razgovaralo se o jačanju partnerstva između središnje razine vlasti i Grada Varaždina i Varaždinske Županije, kao i o razvoju sjevera Hrvatske.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da će Vlada u suradnji s Gradom i Županijom učiniti sve što može za razvoj gospodarstva, ulaganja u obrazovanje i kvalitetniji život građana u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Podsjetio je da su današnjim potpisivanjem ugovora u Vladi alocirana značajna sredstva i za varaždinsku bolnicu što je dokaz konkretnih poteza rada Vlade.
 
„Veselim se da ćemo imati paralelne mandate te ćemo kroz dijalog prilikom planiranja proračuna uzeti u obzir razvojne prioritete svih dijelova Hrvatske pa tako i Grada Varaždina i Varaždinske županije“, poručio je Plenković.
 
Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok predstavio je predsjedniku Vlade, potpredsjedniku i ministrima razvoje projekte koji se tiču obrazovanja, razvoja gospodarstva, informatičkog kampusa, zdravstva i infrastrukturnih projekta.
 
Predsjednik Vlade Plenković obišao je i 19. Špancirfest. Riječ je o prvom uličnom festivalu u Hrvatskoj, koji je danas jedna od najposjećenijih nacionalnih festivalskih manifestacija.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da kontinuirano dolazi na Špancirfest, ocijenivši da je iz godine u godinu sve interesantniji i sadržajniji sa svojom bogatom ponudom i brojnim izvođačima u kojima uživaju Varaždinci, ali i deseci tisuća turista koji posjećuju Varaždin.
 
Nakon obilaska tvornice Kalnik u Varaždinu, koja već pedeset godina djeluje u sklopu koprivničke Podravke, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pohvalio je ovaj dobar primjer suradnje između dviju županija, na području gospodarstva i poljoprivrede. Zahvaljujući toj suradnji u Kalniku je zaposleno  250 ljudi od čega 120 sezonski.
 
Predsjednik Vlade Plenković poručio je da će Vlada Republike Hrvatske pomoći tehnološki napredak u ovoj i tvornicama poput Kalnika, kako bi se postigao dovoljan broj proizvodnih linija, a one dugoročno osigurale otkup hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u stopostotnom iznosu kroz nekoliko godina. 
 
Pritom je naglasio brzinu kojom bi hrana stizala od polja do stola, kao svojevrsnu logiku hrvatske poljoprivrede. Time bi se omogućilo, kazao je predsjednik Vlade, da Podravka i slične kompanije mogu otkupiti većinu naših poljoprivrednih proizvoda koji u tvornicu dolaze i iz drugih dijelova Hrvatske.
 
Predsjednik Vlade odgovarao je i na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Upitan je li Vlada upoznata s odlukom da se nafta za preradu iz sisačke rafinerije preveze na preradu u Rijeku, predsjednik Vlade je kazao da će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić razgovarati s Upravom INA-e i predstavnicima sindikata zaposlenika kako bi se točno razjasnilo o čemu je riječ.
 
Osvrnuo se i na Zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa Ininih dionica, kazavši da je danas donesena odluka da ministarstva energetike i financija krenu u odabir financijskog savjetnika koji može napraviti analizu pronalaska strateškog partnera. Dodao je da je teško procijeniti koliko će proces trajati.
 
„Današnja odluka potvrda je naše najave od prije nekoliko mjeseci, nakon analiza na razini savjeta o kriterijima koji su nam važni u procesu otkupa MOL-ovih dionica u INA-i, da se taj proces realizira“, poručio je Plenković.
 
Na pitanje hoće li biti nagrađeni i vatrogasci dobrovoljci koji su sudjelovali u gašenju požara, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da će se u razgovorima s nadležnim ministarstvima, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje pronaći model koji će dati nagradu onima koji su se požrtvovno svih ovih zadnjih tjedana borili s požarima i davali sve od sebe da saniraju ovako veliku sušu, nepovoljne vremenske uvjete, bure, kao i, nažalost, brojne podmetnute požare.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković