Predsjednik Vlade: Vlada je svjesna obveza u zaštiti okoliša

ZAGREB, 5. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatska je Vlada svjesna obveza koje ima u zaštiti okoliša i borbi protiv globalnoga zatopljenja, rekao je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

Podsjetivši da se danas obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, premijer Sanader je govorio o dosadašnjim nastojanjima i Vladinim postignućima u zaštiti okoliša. Tako je, među ostalim, spomenuo recikliranje korisnih materijala, uređenje odlagališta smeća, brigu za kakvoću zraka kao obvezu iz Kyotskog protokola te ulaganje u obnovljive izvore energije.

Sanader je upozorio i da treba više upotrebljavati plin kako bi se smanjilo ispuštanje stakleničkih plinova.

Napomenuvši da se ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava pod geslom "Odbacimo stare navike! Razvijajmo gospodarstvo s manje CO2' (Kick the Habit! Towards a Low Carbon Economy')", predsjednik Vlade je rekao da je obveza svakoga pojedinca da mijenja odnos prema prirodi, odnosno da odbacuje stare navike i svjesno prihvaća odgovorniji odnos prema prirodi.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na obljetnicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. o okolišu, na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda UNEP - United Nations Environment Programme.



Pisane vijesti