Predsjednik Vlade: Vrlo jasno odvajamo politiku stranke i izvršne vlasti od djelovanja policije i pravosuđa

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/4 listopada/DSC_5506.jpg

Na upit novinara o izjavi Vlahe Orepića, koji je utvrdio da je predsjednik Vlade od njega tražio da ne bude nikakvih uhićenja u predizbornom  razdoblju, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je uvijek bio jasan kao političar i pravnik, koji dobro razumije što je zadaća pojedinih institucija.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je danas zadovoljstvo što je imao prigodu sudjelovati na  konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“, u organizaciji Večernjega lista i uz podršku niza institucija, među kojima je i Ministarstvo poljoprivrede. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ključnim je ocijenio da hrvatska poljoprivreda preokrene trendove pada proizvodnje i da krene prema rastu, kao i da sredstva koja su alocirana kroz državni proračun i zajedničku poljoprivrednu politiku iz europskoga proračuna, dolazi što brže i učinkovitije do poljoprivrednika.
 
,,Želimo promovirati politiku od polja do stola te svježe voće, povrće i hranu za naše školarce i mlade, da na taj način u lancu opskrbe osiguramo kvalitetan plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda“, poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je u prvih godinu mandata njegove vlade pokrenut niz zakonskih  inicijativa u području poljoprivrede.  Najavio je da će Vlada nastaviti na tome tragu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva učiniti nukleusom u funkciji poljoprivrede, gospodarstva i revitalizacije hrvatskoga sela, u konačnici i procesa demografske obnove.
 
Na upit je li primio pisma koja mu je uputila supruga požeško-slavonskoga župana Tomaševića, jučer privedenog zbog obiteljskoga nasilja, predsjednik Vlade kazao je da sve do sinoć nije imao nikakvih saznanja o tim pismima. Dodao je kako su tijekom jutra njezini navodi provjereni te je pronađena jedna elektronička poruka, koja je 30. svibnja stigla u tajništvo HDZ-a.  
 
„Nažalost, to nije bilo preneseno mojoj pozornosti. Da jest, tom bih se temom pozabavio i ranije. Žao mi je, potkrala se greška, ima puno dopisa i taj je mail u šumi ostalih, od strane mladih suradnika nedovoljno percipiran kao relevantan“, pojasnio je predsjednik Vlade i dodao da žali što se to dogodilo.
 
„U svakom slučaju,  nakon ovoga što se dogodilo, mislim da smo kao stranka reagirali promptno. Očekujem, prije svega, da se svi ti navodi kojima smo svjedočili provjere i nakon toga ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati“, kazao je Plenković.
 
Novinare je zanimao i komentar izjave Vlahe Orepića, koji je utvrdio da je predsjednik Vlade od njega tražio da ne bude nikakvih uhićenja u predizbornom  razdoblju, pa tako ni u slučaju Agrokor.
Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je on uvijek bio jasan kao političar, kao pravnik i kao netko tko dobro razumije što je zadaća pojedinih institucija u Hrvatskoj.
 
,,Vrlo jasno i čvrsto odvajam politiku stranke i izvršne vlasti od djelovanja policije, djelovanja DORH-a i hrvatskoga pravosuđa. Zato očekujem da istu percepciju uloge policije imaju i oni koji su obnašali dužnost ministra unutarnjih poslova,  a koji su u trenutku kad su ostali bez svoje dužnosti, ako se sjećate, pozivali narod na ulice. Vidim da tu nema jednakog stupnja zrelosti u percepciji zadaća različitih grana vlasti u Hrvatskoj, a osobito potpune neovisnosti rada policijskih tijela'', istaknuo je Plenković.
 
Na upit hoće li tužiti bivšeg ministra Orepića, predsjednik Vlade je odgovorio da bi tako mogao svaki dan nekoga tužiti te dodao da je,  kad se počeo baviti javnim poslom, odlučio takve stvari otrpjeti na svojim leđima.
 
Komentirajući otkazivanje posjeta predsjednika Republike Srbije Vučića, Plenković je podsjetio da je predsjednik Vučić trebao u Hrvatsku trebao doći na poziv predsjednice Republike.
 
„Takvi su posjeti, kada je riječ o odnosima Hrvatske i Srbije uvijek osjetljivi i trebaju doći u pravom trenutku. Čini mi se da, nakon zadnjih izjava i komentara koje smo čuli od članova Vlade Republike Srbije, taj trenutak treba pričekati još neko vrijeme“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković