Predsjednik Vlade: Za održivost Uljanika važno je nastaviti proces restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/24 siječnja/77 sjednica VRH/pvrh 2.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je odobrenje Europske komisije za Vladinu odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilišta Uljanik bilo očekivano nakon intenzivnog dijaloga koji je Vlada vodila s Komisijom. 

Važnim je, uz isplatu plaća radnicima, istaknuo nastavak procesa restrukturiranja Uljanika te pronalazak strateškog partnera.
 
„Na taj način ovo važno hrvatsko brodogradilište može imati svoju održivost, zaposlenost i produktivnost“, naglasio je predsjednik Vlade, poručivši da će na tom tragu biti usmjeren dijalog s Upravom te kompanije.
 
Što se tiče Rafinerije nafte Sisak, predsjednik Vlade podsjetio je da je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jučer pojasnio stav Vlade o opstanku Rafinerije i njenim aktivnostima, kao i činjenicu da bi svim radnicima koji bi bili pogođeni odlukom INA-e bila ponuđena adekvatna radna mjesta u Rafineriji.
 
„Vlada Republike Hrvatske glede INA-e nastavlja razmatranje pristiglih ponuda za savjetnike i nastavlja proces dijaloga s MOL-om vezanih uz otkup MOL-ovih dionica“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, naglasivši kako će Vlada nastaviti sve aktivnosti na zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji, što je ocijenio osobito važnim.
 
Uoči odlaska u Davos gdje će sutra i prekosutra sudjelovati na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i na gospodarske pokazatelje. Istaknuo je da su svi makroekonomski pokazatelji dobri, i glede gospodarskoga rasta i smanjenja javnoga duga, smanjenja deficita i u konačnici ostvarenja suficita u proračunu opće države, kao i podizanja rejtinga. Dodao je da svi ti pokazatelji imaju poveznicu i s plaćama građana.
 
Naglasio je da je prosječna plaća u Hrvatskoj za studeni iznosila 6.190 kuna, što je porast od 6,6 posto na godišnjoj razini te dodao da to pokazuje da makroekonomski pokazatelji imaju i mikro efekte.
 
„U krajnjoj liniji to se osjetilo i  tijekom prosinca u adventsko vrijeme kada je povećana potrošnja, a time su mnogi naši sugrađani pokazali da su imali veće plaće", rekao je Plenković.
 
Podsjetio je i da je Vlada u dva navrata povećala minimalne plaće, i to zadnji put uz mjere koje nisu dovele do povećanja bruto izdataka za poslodavce.
 
"Činjenica da nam potrošnja raste 39 mjeseci zaredom je jako dobra, činjenica da nam je nezaposlenost rekordno niska, da nam raste stopa zaposlenosti, da smo u 2018. nastavili s daljnjim poreznim rasterećenjem, prošle godine to je bilo 2,5 milijarde kune, a ove godine planiramo oko 1,2 milijarde kuna. Sve su to mjere koje Vlada poduzima, a koje će osjetiti hrvatski  građani", istaknuo je Plenković.
 
Kazao je i da Ministarstvo pravosuđa radi na radnoj skupini koja će pripremiti novi cjeloviti Ovršni zakon, koji bi trebao adresirati određena pitanja blokiranih građana. Istaknuo je pritom podatak s kraja studenoga da se broj građana koji duguju do 25.000 kuna smanjio za 11 tisuća.
 
"Ministar pravosuđa i drugi ministri imaju jasnu zadaću da u sljedećim tjednima i mjesecima pripreme mjere kako bismo riješili i taj problem koji opterećuje velik broj naših sugrađana", poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Na kraju je najavio da će sudjelovanje na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu biti prigoda za brojne bilateralne sastanke sa svjetskim državnicima i gospodarstvenicima.
 
„Imamo veliki interes velikih svjetskih, multinacionalnih kompanija za kontakte u različitim segmentima. Mislim da je dobro da osjetimo trenutno raspoloženje i kretanje globalnih trendova i u političkom smislu, a prije svega u gospodarstvu, tehnologiji i novim tržištima“, zaključio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković