Predsjednik Vlade: Zahvaljujem vatrogascima i vojnicima na nevjerojatnoj hrabrosti u zauzdavanju velikih požara

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/25 svibnja/DSC_6120.JPG

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je novoj potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na povjerenju koje je dobila u Hrvatskome saboru. 

Zahvalio je dosadašnjem potpredsjedniku i ministru Davoru Ivi Stieru na doprinosu koji je dao radu Vlade i izrazio uvjerenje da će odličnu suradnju nastaviti i u njegovom budućem angažmanu u Hrvatskom saboru.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na službeni izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.
 
„Time smo potvrdili pozitivne trendove glede fiskalne konsolidacije, trendove rasta BDP-a, smanjenja javnog duga, smanjenja deficita i niz drugih pozitivnih makroekonomskih pokazatelja“, poručio je Plenković.
 
Zahvalio je brojnim vatrogascima i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske na nevjerojatnoj hrabrosti i uspjesima u zauzdavanju velikih požara na Makarskoj rivijeri.
 
„Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, a spriječeni su požari koji bi zahvatili naselja ili turističke objekte“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče najave Arbitražnog suda da će 29. lipnja objaviti svoju odluku u vezi arbitraže o granici sa Slovenijom, predsjednik Vlade ponovio je da je slijedom odluke Hrvatskoga sabora, arbitražna odluka neprihvatljiva.
 
,,Mi nećemo biti njome vezani ni po međunarodnom pravu ni slijedom odluka i notifikacija koje smo izvršili. Ostajemo otvoreni za rješavanje otvorenih graničnih pitanja, ali ne na način da se to radi u kontekstu procesa koji je bio nepovratno kontaminiran i kompromitiran i to ne krivnjom hrvatske strane, nego druge strane“, naglasio je Plenković.
 
Najavio je da će na obilježavanju Dana antifašističke borbe sutra u Brezovici hrvatsku Vladu predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
 
U pogledu obilježavanja Dana državnosti, predsjednik Vlade kazao je da će članovi Vlade tim povodom sudjelovati na misi te na primanju kod Predsjednice Republike. Jučer je u Banskim dvorima predsjednik Vlade upriličio primanje za državni vrh i diplomatski zbor u povodu Dana državnosti. Susret s članovima diplomatskog zbora ocijenio je korisnim u pogledu nastavka međudržavne suradnje.
 
Osvrnuo se i na današnji prosvjed taksista zbog korištenja usluga prijevoza putem Uber aplikacije. Istaknuo je da je Vlada konstatirala da je korištenje prijevoza putem te aplikacije protivno važećim pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj.
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada je provelo više od 170 inspekcijskih nadzora nad vozačima i nad vozilima koji nemaju odgovarajuću licenciju sukladno hrvatskim propisima. Izrečene su novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, 11 vozila je zaplijenjeno, a na prekršajnim je sudovima izrečeno 19 prvostupanjskih presuda.
 
Izvijestio je da nadležna tijela, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, provode analize sukladno svojim nadležnostima te će predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije uredilo ovo pitanje. Napomenuo je i da svi oni koji smatraju da se zbog korištenja ove aplikacije krše njihova prava imaju mogućnost podnijeti tužbe nadležnim sudovima.
 
Izrazio je uvjerenje da će dijalog koji se vodi s predstavnicima prosvjednika rezultirati prije svega prestankom prosvjeda te rješenjima za ovu situaciju koja očito opterećuje niz taksista u Hrvatskoj. 

Pisane vijesti