Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je građankama i građanima Republike Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja:

"Prije osamnaest godina, hrvatski je stijeg na kninskoj tvrđavi označio pobjedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja. Danas se on s ponosom vijori i u Bruxellesu i u Strasbourgu. Širom svijeta prati naše vojnike u mirovnim misijama, postavši simbol spremnosti za očuvanje vrijednosti za koje smo se opredijelili– za slobodu, mir, demokraciju i vladavinu ljudskih prava.

Prošli smo otada dug i zahtjevan put. S brojnim smo teškoćama suočeni i danas, kad te vrijednosti dijelimo s ostalim članicama Europske unije i s njima, ravnopravno, odlučujemo za zajedničkim stolom.

Tog su dalekog kolovoza, u samo 84 sata vojno redarstvene operacije Oluja, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara. Zahvalni smo im na hrabrosti i odlučnosti, zahvalni smo njihovim obiteljima. Mnogi od njih utkali su svoje živote u temelje hrvatske države. Hvala i svim hrvatskim građanima koji su podupirali i pomagali ovu opravdanu, oslobodilačku borbu. Jer, kao što je jednom rekao Vlado Gotovac, pobjedu u Domovinskome ratu ostvarila je naoružana i nenaoružana, muška i ženska Hrvatska.

Mi, pobjednici, zato danas imamo snage i možemo osuditi svako počinjeno zlo, žaliti za svakom nevinom žrtvom, svakim izgubljenim životom u ovome nametnutom ratu. Učinimo sve da budemo dostojni tih žrtava i izgradimo Hrvatsku kakvu su njezini branitelji sanjali. Bolju Hrvatsku.

Hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, Dan hrvatskih branitelja, a svim hrvatskim građankama i građanima, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti."



Pisane vijesti