Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao poplavom ugrožena područja Karlovačke županije

Slika /Vijesti/2014/Rujan/13 rujna/milanović karlovac 3.JPG

Grad Karlovac i karlovački Stožer za obranu od poplave pozivaju sve građane koji su u snazi da se uključe u pomoć od obrane od poplave.

U Karlovcu je od devet sati sirenama oglašena opća opasnost te je počela evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini. Prema najnovijim informacijama, Korana toliko brzo raste da je potrebna sva moguća pomoć. Mjesto okupljanja za organiziranu pomoć je Foginovo kupalište na Korani. Od noćas je na snazi izvanredno stanje zbog poplave, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne. Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

Poplavljeno područje Karlovačke županije u popodnevnim je satima posjetio i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Prilikom posjeta je izjavio: "Čitava Hrvatska je u opasnosti. Do sada se 20 godina radilo kako se radilo, bilo je puno propusta i za to ne mogu odgovarati. Odgovaram za sadašnje vrijeme i poručujem da će Hrvatska uložiti maksimalne napore da iz EU fondova prikupi milijune kako bismo realizirali projekte za obranu od poplava po svim dijelovima Hrvatske, pa tako i karlovačkom području. Karlovac je grad koji treba braniti od poplave", rekao je, i naglasio kako su spremni projekti vrijedni desetke i stotine milijuna kuna, i da će zaštita Karlovca biti takva kakvu imaju rijetke zemlje u Europi. Predsjednik Vlade je ocijenio da interventne ekipe svoj posao rade rutinski dobro, dodavši kako on nije ovdje na tehničkoj inspekciji, već da je došao sam se uvjeriti u stanje na licu mjesta.

Ministar Jakovina izjavio je da će se za dovršetak sustava obrane od poplava kandidirati projekt vrijedan 400 milijuna kuna za gradnju 25 kilometara nasipa.

Za prihvat evakuiranog stanovništva pripremaju se tri osnovne škole - Turanj, Švarča i Grabrik, a mjesni odbori iz kojih se evakuacija provodi su Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Mostanje, Logorište i Mala Švarča.

Veliki problem je i u Sisku kojeg noćas očekuje veliki vodeni val.

"Hidrološka situacija je vrlo teška. Vodni val Kupom iz pravca Karlovca i Savom iz Slovenije očekujemo za 24 do 36 sati. Riječ je o povijesnim rekordima vodostaja nekih rijeka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara. Osim opasnosti od spajanja dva vodna vala, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimetara. U retencijama još ima mjesta kako bi se pritisak vode smanjio", rekao je voditelj Glavnog centra Hrvatskih voda za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Kritične točka u Sisačko-moslavačkoj županiji su Letovanić, Žažina, Petrinja i Staro Pračno, gdje se već poduzimaju mjere zaštite. Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom.

Na području Županije već je angažirano i 250 pripadnika Hrvatske vojske, koji se nalaze na području Letovanića, Žažine i Sunjskog Selišta, a očekuje se dolazak još 220 vojnika, koji će biti raspoređeni u Letovaniću, Petrinji i Starom Pračnu. U obrani su angažirani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, te mještani.

Ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je u poplavama, od toga njih 450 u Sisačko-moslavačkoj županiji, 150 u Karlovačkoj i 100 u Požeško-slavonskoj županiji. Na terenu pomažu lokalnom stanovništvu u borbi protiv poplava, s ukupno 12 čamaca, 6 u Karlovačkoj županiji, gdje u evakuaciji pomaze i amfibija, te 6 čamaca u Požeško-slavonskoj županiji. Vojska je upućena na teren, u poplavom ugrožena područja triju županija,  temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Hina



Pisane vijesti | Društvo i zajednica | Zoran Milanović