Predsjednik Vlade Zoran Milanović u obilasku radova započetih na obnovi u Gunji i Strošincima

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/23 srpanj/gunja skola 3.jpg

Predsjednik Vlade u obilasku radova u Gunji i Strošincima: Organizacija obnove je dobra, radi se razumno brzo, država je tu radi građana i prema svima postupa jednako.
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je danas Gunju i Strošince u kojima su započeli radovi na obnovi poplavom uništenih kuća.

U Gunji je obišao Osnovnu školu, u kojoj traju obnoviteljski radovi. Predviđeno je da obnova škole u Gunji, započeta 21. srpnja, bude dovršena do 31. kolovoza. U Strošincima je, smjerom kojim se voda povlačila, jučer započela obnova prvih kuća.  Premijer Milanović obišao je dvije obiteljske kuće.
Predsjednik Vlade ocijenio je da je organizacija obnove dobra, da se radi razumno brzo te da je država pokazala da je tu radi građana. Naglasio je da država prema svima postupa jednako. „Ako netko ima informacije da je nekome pogodovano ili da je dobio naknadu za kuću u kojoj je voda bila samo u dvorištu, a čujem i to, neka prijavi“, rekao je predsjednik Vlade.

Istodobno s početkom građevinske obnove kuća, Ministarstvo graditeljstva, građevinska inspekcija i Službe za koordinaciju, na drugim područjima procjenjuju štete, prikupljaju potrebnu dokumentaciju i potpisuju izjave, a na čitavom se području uklanjaju zgrade označene za rušenje. Ondje gdje su procjena štete i prikupljanje dokumentacije dovršeni, potpisuju se izjave nakon kojih se ili isplaćuje novac ili počinju građevinski radovi.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš pojasnila je da su stručnjaci obišli kuće te utvrdili njihovo stanje, a vlasnici kuća potpisivali su zapisnike i imali su pravo izabrati hoće li uzeti novac ili će obnovu kuće prepustiti državi. Nakon što kuće budu gotove, nastavila je ministrica, radovi će se parafirati, a podaci će biti poslani uredu za stambeno zbrinjavanje koji osigurava namještaj. Na području Strošinaca i Đurića potpisano je 50-ak izjava, od kojih se šest odnosi na građane koji žele da im država obnovi kuće, a ostali su se odlučili za isplatu novca. Najavila je da će od idućeg tjedna Ministarstvo pozvati mještane Posavskih Podgajaca, a zatim i Rajeva Sela, Račinovaca i Gunje, čije su kuće uvrštene u prvu i drugu kategoriju, da se očituju o tome žele li novac ili će im kuću obnoviti država.
 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja | Zoran Milanović